Boje o Aleppo provázely válečné zločiny. Dopouštěly se jich obě strany, oznámila OSN

Obě strany konfliktu se v loňských bojích o severosyrské město Aleppo dopouštěly válečných zločinů. Vyplývá to z dokumentu komise OSN, která vyšetřovala boje v Aleppu v období od července do prosince 2016. Komise také poprvé označila jednoznačného viníka zářijového útoku na humanitární konvoj, bylo jím letectvo syrské armády.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chlapec plynovou lahev ve zdevastovaném Aleppu táhne (fotografie z ledna)

Chlapec plynovou lahev ve zdevastovaném Aleppu táhne (fotografie z ledna) | Zdroj: Reuters

„Všechny strany se dopouštěly válečných zločinů," uvádí se ve zprávě nezávislé vyšetřovací komise OSN. Její závěry vychází z výslechů 291 svědků a obětí, z forenzních důkazů a z analýzy satelitních snímků.

Komise v dokumentu mimo jiné poprvé označila konkrétního viníka bombardování humanitárního konvoje OSN a syrského Červeného půlměsíce, při kterém 19. září západně od Aleppa zemřelo 14 humanitárních pracovníků.

Dříve komise OSN jen uváděla, že schopnost uskutečnit takový útok měly syrské vládní síly, ruská letadla a letadla koalice vedené USA.

Komise v nové zprávě také označila za válečný zločin dohodu o evakuaci východního Aleppa, které bylo baštou povstalců. Dohoda podle komise nedávala civilistům možnost zůstat a zúčastněné strany se tak dopustily válečného zločinu nuceného vystěhování.

Bombardování východní části města v posledních týdnech bojů navíc zabilo stovky lidí a vyřadilo z provozu nemocnice.

Aleppo | Foto: Reuters

Ve zprávě komise OSN se také uvádí, že syrské helikoptéry shazovaly během roku 2016 na Aleppo barely s chlorem. Vojáci tak zabili nebo zranili stovky lidí. Syrský režim ale použití chemických zbraní popírá.

Čína a Rusko vetovaly sankce proti Sýrii. Rezoluce by ublížila mírovým rozhovorům, tvrdí Moskva

Číst článek

V bojích o Aleppo se válečných zločinů podle komise OSN dopouštěli i povstalci, kteří zbytečně a bezcílně bombardovali západní část města, ovládanou vládními vojsky. Zpráva konkrétně zmiňuje bombardování minibusu se studenty z 10. srpna, při kterém zemřelo 13 lidí, nebo letecký útok na trh, který si 6. října vyžádal 12 obětí.

Komise OSN také obvinila povstalce, že bránili civilistům v útěku z města. Někdy je prý také používali jako lidské štíty.

Druhé největší syrské město Aleppo ovládla celé vládní vojska loni před Vánoci. Byla tak ukončena čtyři roky trvající nadvláda povstalců nad některými částmi města. Vítězství je považováno za největší úspěch vládních sil v šestileté válce v Sýrii.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme