Výhody pro Česko díky Ivaně Trumpové? Minimální, říká životopiskyně amerického prezidenta

Gwenda Blairová se Donaldem Trumpem během posledních dvou dekád zabývala tolik, že občas žertem mluví o svém doktorátu z „trumpovských studií“. Novinářka a spisovatelka napsala o novém americkém prezidentovi několik knih, kvůli nimž cestovala po Evropě i Severní Americe a několikrát mluvila i se samotným Trumpem. Zpravodajskému webu Českého rozhlasu řekla, že - navzdory blízkým vazbám Donalda Trumpa a jeho dětí na Česko - nelze očekávat, že by z toho země mohla výrazně profitovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trumpova životopiskyně Gwenda Blairová

Trumpova životopiskyně Gwenda Blairová | Foto: Simon & Schuster

Velká část jejího díla se věnuje Trumpově rodokmenu, který se hemží předky z Evropy a potomky s evropskými kořeny. „Mohl by u nich být prostor pro mnoho rozhovorů o jejich minulosti migrantů, ale nezdá se, že to bylo velké téma. Když se podíváte na to, jak Donald Trump vidí svět dnes, migranti u něj, zdá se, nehrají velkou roli,“ řekla Zpravodajskému webu Českého rozhlasu.

5 věcí, které definovaly život i prezidentskou kampaň Donalda Trumpa

Číst článek

Trumpovi prarodiče pocházeli z Německa, jeho matka Mary Anne byla Skotka a čtyři z pěti Trumpovych dětí jsou díky původu matek napůl Evropané. Pozornost Čechů se v posledních měsících logicky upírá k první manželce - Ivaně Zelníčkové ze Zlína - s níž byl nynější prezident ženatý patnáct let a mají spolu dceru Ivanu a syny Donalda Jr. a Erica.

Ivana Trumpová krátce po Donaldově zvolení do funkce prohlásila, že by se ráda stala velvyslankyní v Česku. Ve stejné věci s ní hned v listopadu loňského roku mluvil i český prezident Miloš Zeman. Jak upozorňuje Blairová, sám Trump se v průběhu měsíců k diplomatickým ambicím své exmanželky veřejně nevyjádřil a úvahy, že bude Česko z prvního manželství těžit, jsou podle ní předčasné. „Možná trochu, ale ne moc. Pokud z toho někdo bude mít nějaký kapitál, bude to spíš Slovinsko kvůli (Trumpově) třetí ženě (Melanii),“ vysvětluje Blairová.

To naznačují také zprávy, podle kterých by mohl Donald Trump následovat kroky svého předchůdce George W. Bushe a setkat se s ruským prezidentem Vladimirem Putinem právě na půdě Slovinska. K nedávnému telefonátu Donalda Trumpa se slovinským prezidentem Borutem Pahorem byla přizvána i první dáma Melania Trumpová, která s Pahorem promluvila v rodné řeči.

Donald Trump skládá prezidentský slib | Foto: Reuters

Jaký přesně je Trumpův vztah k rodné zemi první ženy, není známo. Blairová si ale na základě své rešerše nemyslí, že by zde probíhalo seznamování se s kulturou a zemí partnera, jako tomu bývá u mnoha jiných mezinárodních manželství. „Nikdy jsem o tom nic neslyšela a je těžké si představit, že by se jakkoliv snažil přizpůsobit tomu, že (Ivana) byla Češka. Myslím, že všechno přizpůsobování se bylo jednostranné - ona se přizpůsobovala Spojeným státům."

„Se vším respektem k Česku a ke Slovinsku - na jeho první a třetí ženě bylo důležité to, že byly modelky. Že to byly ženy, které měly zkušenost s vystupováním na veřejnosti, byly trénované, aby upoutávaly pozornost, a pohybovaly se určitým způsobem,“ vysvětluje Blairová.

Bližší vztah k rodné zemi své matky tak mají nejspíš tři nejstarší Trumpovy děti, které se do Česka podívaly při návštěvách prarodičů. „Během dětství jsem každé léto strávil se svým dědečkem šest týdnů až dva měsíce v tom, co předtím bylo komunistické Československo. Viděl jsem životní styl, jaký má moje rodina, a chtěl si být jistý, že zažijeme trochu více z reálného světa,“ prohlásil před pěti lety v jednom z rozhovorů nejstarší prezidentův syn Donald Trump Jr.

I když ocenil zkušenosti, které mu návštěvy prarodičů v Česku daly, připustil, že rodina v zemi nemá žádné obchodní zájmy. Zdůvodnil to snahou ochránit značku Trump, která je podle něj „ultraluxusní“. „Vidím mnoho dobrých dohod, které dávají ekonomický smysl, ale nejsou to 'Trumpovy dohody',“ řekl tehdy.

Nejstarší Trumpův syn je jediný potomek prezidenta, který se veřejně hlásí k tomu, že mluví plynně česky. Jeho sestra Ivanka se ještě v roce 2010 přiznala, že jazyk ovládá jenom slabě, a s vtipem dodala, že jí v něm jdou zejména vulgarismy.

Gwenda Blairová dodává, že jí není známo, že by se Trumpovy děti identifikovaly jako Češi a kromě občasných vzpomínek na dětství o této polovině svého původu nemluví.

Eva Mošpanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme