Kvalita jako na Západě. Visegrád chce, ať Brusel zasáhne proti dvojím standardům potravin

Země visegrádské čtyřky, tedy Česko, Slovensko, Maďarsko a Polsko, vyzývají Evropskou komisi, aby řešila problém rozdílné kvality potravin. Řada nadnárodních výrobců a obchodních řetězců prodává zboží pod stejným názvem, ale s jiným složením. Kvalita potravin prodávaných ve střední Evropě je přitom nižší než v Německu nebo v Rakousku. Dokázalo to i několik srovnání, která se v jednotlivých zemích uskutečnila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilustrační foto

Ilustrační foto | Foto: Fotobanka Pixabay

„Jedním podstatným výstupem bylo, že jako země V4 vyzýváme Evropskou komisi, aby naplnila tuto rezoluci. Dalším výstupem byla shoda na ustavení jakési pracovní skupiny na úrovni států V4,“ řekla Radiožurnálu europoslankyně Olga Sehnalová z ČSSD.

Srovnání výrobků z pěti evropských zemí plánuje na první polovinu letošního roku ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL. Půjde o průzkum zboží z Česka, Maďarska, Německa, Slovenska a Rakouska.

Rozdíly dokazuje nejen mnoho různých průzkumů a testů, ale všímají si ho i běžní zákazníci obchodů. Třeba i maminka s miminkem v kočárku Dagmar Vacáková.

„Když zmíním Nutellu, tak tam je znatelný rozdíl v procentu kakaa. Teď když mám miminko, sleduji i složení dětské výživy, tam se to liší jak cenou, tak poměrem potravin. Pocházím ze Znojma a situace se obrátila. Dříve jezdili Rakušané nakupovat do Znojma, dnes jezdí Znojmáci nakupovat do Rakouska,“ popisuje Vacáková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Není potravina jako potravina. Jejich kvalita není v Evropě jednotná. Reportáž připravila Jitka Hanžlová.

E-shop Německý obchod

Do zahraničí vyráží nakupovat mnoho nespokojených zákazníků. A ti, kteří to mají k západním či jižním hranicím daleko, využívají služeb obchodů, které originální zboží za hranicemi nakupují a dováží. Jedním z takových je e-shop s názvem Německý obchod. Jeho majitelka Jana Rašková popsala, proč ho založila. Začalo to tím, že jí kamarád přivezl z Německa aviváž.

Luboš Palata: Máme právo na stejně kvalitní potraviny jako zbytek EU. I na stejně kvalitní demokracii

Číst článek

„Nadchla mne nejen krásnou vůní, ale také dobou, kdy to prádlo vonělo. Chtěla jsem těch výrobků vyzkoušet víc, postupně se se stejným zájmem začaly přidávat kamarádky, ale to zboží u nás tenkrát nebylo tak dostupné. Tak vznikla myšlenka celého obchodu – abych zboží měla sama pro sebe a své blízké. Potom jsme to rozjeli ve větším, zájem byl obrovský,“ vyprávěla Rašková.

Takové nakupování "svépomocí" ale není řešením rozdílů mezi zeměmi. Takzvanou dvojí kvalitu potravin chtějí zrušit i vlády zemí střední Evropy. Své resortní kolegy z dotčených zemí přemlouvá k jednotnému postupu už delší dobu také český ministr zemědělství za KDU-ČSL Marian Jurečka.

Visegrádská čtyřka bude na summitu hovořit o rozdílné kvalitě potravin, tvrdí Fico

Číst článek

„Usiluji o to, aby výrobek, pokud má stejný obal, měl i stejné složení nebo aby výrobce jasně uvedl, v případě nadnárodních společností, že je vyráběn pro určitý trh dané země,“ sdělil Jurečka.

K propagátorům soustředěného tlaku na změnu evropské legislativy patří i sociálnědemokratický poslanec Jeroným Tejc.

„Máme stejně jako naši spoluobčané na západě Evropy právo na kvalitu a stejnou kvalitu, nikoliv na dvojstandardy. To jednání nemůže probíhat jinak než ve shodě s těmi státy, které jsou podobně postižené touto dvojí kvalitou. Je to jediná správná cesta – spojit se," myslí si Jurečka.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme