Nový lék je nadějí pro pacienty s plicní chorobou, není však pro každého

Stále víc Čechů trpí vážnou chorobou, která zasahuje plíce. S takzvanou idiopatickou plicní fibrózou (IPF) se léčí zhruba sedm set lidí. Vyplývá to z aktuálních údajů registru, který sdružuje pacienty s touto nemocí. V posledních čtyřech letech jim pomáhá i nový lék. Díky němu se život pacientům s idiopatickou fibrózou může prodloužit až o 15 let.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

léky, vitamíny, prášky, zdraví, zdravotnictví, nemoc

léky, vitamíny, prášky, zdraví, zdravotnictví, nemoc | Foto: CC0 Public domain

Léčbu tímto lékem si ale nemůže dovolit každý nemocný. „Pojišťovny to proplácí, ale ne úplně všem pacientům. Je tam určité omezení plicními funkcemi. Léčba je hodně drahá, je to v rámci desetitisíců za měsíc,“ vysvětluje doktorka Martina Vašáková, přednostka Pneumologické kliniky 1. lékařské fakulty UK a Thomayerovy nemocnice v Praze.

„Tohle je kondenzátor kyslíku. Když je mi hůř, tak si tento přístroj zapnu a on přemění vzduch v místnosti na kyslík,“ ukazuje pětasedmdesátiletý František Pour na přístroj, který mu pomáhá s onemocněním. Doktorům se u Františka Poura podařila idiopatická plicní fibróza zjistit teprve před čtyřmi roky, přestože se mu dýchá špatně už deset let.

Problém s pozdní diagnostikou IPF je lékařům známý. Nemoc, která bez léčby zabije pacienty do tří let, má totiž nenápadné příznaky. „Pacient s tímto onemocněním si při první návštěvě u doktora stěžuje na zadýchávání. Ale zadýchávání je příznakem řady dalších běžných nemocí,“ říká Vašáková.

Nový lék, který je na trhu jen pár let, umí nemoc zablokovat. A tím zabránit dalšímu poškozování plic. Pacienti, kteří berou léky, ale mají šanci si prodloužit život třeba i o 15 let.

Kristina Lamperová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme