'Proces století' spěje ke konci. Egyptskému exprezidentovi hrozí trest smrti

O osudu Husního Mubáraka ve čtvrtek definitivně rozhodne soud v Káhiře. Bývalému egyptskému prezidentovi hrozí až trest smrti. Obviněn je z odpovědnosti za střelbu do demonstrantů v roce 2011. Při protivládních protestech tehdy zemřely stovky lidí. Takzvaný proces století začal před pěti lety. Nyní osmaosmdesátiletý Mubárak si nejdříve vyslechl doživotní verdikt, odvolací soud ho ale osvobodil. Současné druhé odvolací řízení je konečné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý egyptský prezident Husní Mubarak mává svým příznivcům z vojenské nemocnice

Bývalý egyptský prezident Husní Mubarak mává svým příznivcům z vojenské nemocnice | Zdroj: Reuters

„Nevím, co se ve čtvrtek bude dít. Mubárak? Co s ním? To už je snad dávno vyřešené, ne? Soud ho osvobodil a od té doby je v nemocnici," říká řemeslník Hassán. Sedí ve svém chudém venkovském domě na rozpadlé posteli z palmových stvolů a na oprýskané stěně visí podobizny bývalých prezidentů Sádáta a Mubáraka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Proces století spěje ke konci. Egyptskému exprezidentovi hrozí až trest smrti. Soud sleduje zpravodaj Štěpán Macháčekmubarak.mp3

„Město Luxor má Mubáraka rádo. Staral se o zdejší lidi, podporoval turismus, řešil problémy. Prý pak vyslyšel hlas lidu a odstoupil. Ale copak ten milion nebo dva miliony lidí na náměstí představovalo lid? Egypťanů je milionů devadesát!“ dodává Hassán.

Egyptská revoluce měla tady v Luxoru jen vlažné přijetí. Protesty se odehrávaly v Káhiře, stovky kilometrů odtud. Zdejším lidem tak byly po všech stránkách vzdálené. Hassán vyrábí v nedaleké dílně figurky staroegyptských božstev jako suvenýry.

Turismus živil i taxikáře Sajjida. „Když přišla revoluce, tak jsme tady v Luxoru byli naštvaní. Věděli jsme, že nás to poškodí, že sem přestanou jezdit turisté a že nás to připraví o živobytí,“ přibližuje Sajjid.

Soud nesledují místní ani média

Osud bývalého prezidenta už tady na vesnici nikdo nesleduje. Televize je přitom v mnoha domácnostech pořád puštěná. Ani egyptská média už ale proces příliš nezajímá.

„Politiku nesleduji, starám se o svůj chleba. Husnímu Mubárakovi se stala velká křivda a nic se od té doby nezměnilo. Nebo spíš ano, změnilo, ale k horšímu. Po těch třicet let vlády Mubáraka jsme se měli dobře. Jedli jsme, pili, spali, prostě nádhera," vzpomíná na staré a podle něj zlaté časy Sajjid.

Ašraf pak jako policista hlídá okolí nedalekých staroegyptských chrámů. „Nemuseli ho poslat rovnou na šibenici. Stačilo ho spravedlivě odsoudit, třeba na deset nebo na pět let. A hlavně odsoudit ty, kteří zásah proti demonstrantům skutečně nařídili," myslí si Ašraf.

Vzpomínkové akce k třetímu výročí revoluce proti Mubárakovu režimu nepřežilo nejméně pět lidí | Foto: Reuters

Tady na vesnici je se svými opozičními postoji výjimkou. „Kdo střílel do demonstrantů? Kdo rozkrádal Egypt celých třicet let?" ptá se Ašraf a v obýváku si přidává uhlíky na vodní dýmku.

„Egyptu vládne vojenská rada. To všechno ostatní, jako je vláda nebo parlament, to je jen takové divadlo pro svět. V Egyptě ale žádná demokracie není, je to všechno lež," myslí si Ašraf a dál se nerušeně dívá na fotbalový zápas v televizi.

O plánovaném rozsudku nad bývalým prezidentem se tak dozvěděl až od blízkovýchodního zpravodaje Českého rozhlasu Štěpána Macháčka.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme