Kvůli ptačí chřipce vybíjí veterináři na Chebsku dva chovy s 30 tisíci zvířaty

Ve čtvrtek ráno začala v Klesti u Chebu likvidace chovu drůbeže napadeného ptačí chřipkou. Během dvou dnů veterináři usmrtí přes 30 000 ptáků ve dvou chovech náležejících jedné firmě. V Česku jde zatím o největší nucenou likvidaci chovné drůbeže kvůli ptačí chřipce, která se od konce loňského roku šíří Evropou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Likvidace velkochovu kachen u Blatné. Firmu Blatenská ryba znovu zasáhla ptačí chřipka

Likvidace velkochovu kachen u Blatné. Firmu Blatenská ryba znovu zasáhla ptačí chřipka | Foto: Jitka Cibulová Vokatá

Veterinářům, kteří zajišťují vlastní utrácení drůbeže, pomáhají hasiči a policie. Podle mluvčího krajských hasičů Martina Kasala hasiči zajišťují hlavně dezinfekci osob, které se na zákroku podílejí, i techniky na místě.

„Policie k místu nikoho nepouští. Majitelé společnosti už na internetu uvedli, že je situace zaskočila. Po skončení 30denní karantény, při které budou všechny haly vydezinfikovány, začnou s obnovou chovu. Veterináři stanovili tříkilometrové ochranné pásmo,“ řekla redaktorka Českého rozhlasu Andrea Štromajerová.

„V rámci mezikrajské pomoci bude na místě zasahovat ještě další skupina profesionálních hasičů z okolních krajů. Kvůli velkému množství potřebné techniky pro zásah i zázemí pro všechny zasahující je zcela uzavřeno okolí obou chovů,“ uvedl Kasal.

Podle ředitelky Krajské veterinární správy pro Karlovarský kraj Márie Slepičkové je na místě pohotovostní středisko pro likvidaci nákaz. To provádí samotnou likvidaci drůbeže v obou nakažených chovech. V Klesti jsou podle státní veterinární správy chovány výkrmové kachny a brojleři.

Okolo ohnisek bylo vyhlášeno tříkilometrové ochranné pásmo, ve kterém jsou obce povinny sčítat veškeré ptactvo a drůbež. Malochovatelé musí svoji drůbež nechat v uzavřených prostorách.

V Karlovarském kraji jde o třetí výskyt ptačí chřipky, ten první minulý týden v Božíčanech na Karlovarsku byl ale v malochovu a týkal se jen asi 20 kusů drůbeže. Kvůli nemoci, u níž se zatím neprokázala možnost přenosu na člověka, bylo při nynější vlně nemoci zatím v ČR utraceno přes 58 000 ptáků. Ptačí chřipka se v Česku objevila po deseti letech.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme