Ve věku 92 let zemřel David Rubinger, autor slavné fotografie od Zdi nářků

V Izraeli ve čtvrtek zemřel fotograf David Rubinger, bylo mu 92 let. Proslavil se fotografií tří izraelských vojáků stojících u Zdi nářků po skončení šestidenní války v roce 1967. Izrael v ní obsadil kromě jiného také východní Jeruzalém, kde tato nejvýznamnější památka judaismu stojí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Izraelský fotograf David Rubinger

Izraelský fotograf David Rubinger | Foto: Wikimedia Commons, CC-BY-SA 3.0

Rubinger se narodil v roce 1924 ve Vídni a jako mladý uprchl před nacisty do Palestiny. Ve druhé světové válce bojoval v židovské brigádě britské armády.

Izraelští vojáci stojící u Zdi nářků po skončení šestidenní války v roce 1967 | Foto: ČTK

Fotografovat začal ještě za války, v 50. letech začal pracovat pro izraelské listy. Později přešel k časopisu Time, pro nějž pracoval 50 let. Dokumentoval pro něj všechny válečné konflikty Izraele s Araby, měl přístup k politikům a jako jediný fotograf měl povolení chodit do parlamentní jídelny. Právě on pořídil známou fotografii někdejší premiérky Goldy Meirové při krmení vnuka. Jako první dostal v roce 1997 izraelskou cenu za fotografii.

Ačkoli je jeho fotografie vojáků před Zdí nářků považována za nejoblíbenější fotografii židů, Rubinger o ní řekl, že z uměleckého pohledu moc dobrá není. „Jsou tam jenom části tváří, jeden muž je skryt za rameny druhých. Na dobré fotografii nemají být z uměleckého hlediska žádné zbytné věci,“ řekl v jednom rozhovoru.

Pro svůj emoční náboj se ale snímek stal v Izraeli ikonou. Člen nejvyššího soudu Mišael Šešin o něm v roce 2001 řekl, že je to „majetek celého národa“.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme