Policisté, celníci a hasiči dostanou od léta přidáno, dohodli se Chovanec s Babišem

Členům bezpečnostních sborů se od letošního července zřejmě zvýší platy o deset procent. Ministerstvo vnitra našlo ve svém rozpočtu 600 milionů korun. Další jednu miliardu, která ke zvýšení platů chybí, bude hledat ministerstvo financí. Po společném jednání to ve čtvrtek oznámili ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a ministr financí Andrej Babiš (ANO). Návrh na zvyšování platů ještě musí schválit vláda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). | Foto: Martin Svozílek

„Řešíme tím společně historický dluh vůči bezpečnostním složkám," řekl po jednání ministr vnitra Milan Chovanec. Podle něj dohoda vyřeší problém se snížením platů u bezpečnostních sborů za vlády Petra Nečase (ODS).

Ministerstvo financí původně se zvýšením platů od letošního července nesouhlasilo a navrhovalo ho až od příštího roku. Šéf resortu Andrej Babiš ale ve čtvrtek uvedl, že požadavek byl oprávněný, jelikož například policie při náboru nových příslušníků nabízí velmi nízké platy.

Peníze na platy by podle něj neměly jít z rozpočtové rezervy. „Musíme ty peníze najít v rozpočtu někde jinde, to je náš úkol," řekl Babiš.

Podle policejního prezidenta Tomáše Tuhého je dohoda politiků dobrým signálem pro policisty. „Určitě to přispěje ke stabilizaci neuspokojivého stavu," řekl Tuhý. Podle něj se budou platy navyšovat plošně napříč celým sborem.

Tarifní platy příslušníků bezpečnostních sborů upravuje nařízení vlády, které ještě musí kabinet schválit. Policejní sbor má zhruba 40 tisíc lidí, hasičů je přes 9700. Zvýšení platů se týká i celníků, vězeňských dozorců a tajných služeb.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme