Tibetské fotbalistky nepustili na turnaj do USA. Nemáte žádný důvod, odmítla je ambasáda

Tým tibetských fotbalistek měsíce plánoval cestu do amerického Dallasu, kde se měl zúčastnit mládežnického turnaje, jeho cesta ale skončila už v Dillí. Americká ambasáda v indickém městě jim odmítla vydat víza, případ ale zřejmě nesouvisí s nástupem administrativy Donalda Trumpa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tibetské fotbalistky

Tibetské fotbalistky | Foto: Tibet Women's Soccer

„Měl to být velký okamžik v životě každé hráčky. Byla to jejich příležitost sdělit světu, že mohou dosáhnout čehokoli. Jsem strašně zklamaná, plánovala jsem to měsíce,“ řekla BBC Cassie Childersová, šéfka tibetské fotbalové reprezentace a zároveň občanka USA.

Childersová v únoru doprovázela 16 hráček na ambasádu USA do Dillí, kam Tibeťanky jako uprchlice v Indii spadají. Zde jim bylo řečeno, že nemají „žádný dobrý důvod“ k návštěvě Spojených států. Hráčky tak nedostaly potřebná víza.

Zbylé čtyři hráčky jsou držitelkami nepálského pasu a rozhovory podstoupily v Kátmándú. U nich zatím není jasné, jak v řízení dopadly.

S Trumpovými příkazy zákaz nesouvisí

Nový prezident USA už v kampani sliboval, že cizinci budou mít do USA složitější přístup. Donald Trump dokonce vydal exekutivní příkaz, který zamezil občanům sedmi zemí vstup na americké území. Příkaz byl ale následně pozastaven soudem a Indie ani Tibet na něm ani nejsou.

Ani Cassie Childersová si nemyslí, že by neudělení víz nějak s Trumpovým nástupem souviselo. „Bála jsem se, že to takhle dopadne. Úředníci se bojí, že se Tibeťané snaží dostat víza, aby následně požádali o azyl,“ uznala s tím, že na mezinárodní turnaj v Dallasu musela zapomenout.

„Doufám, že nás pozvou z jiného místa, kde jsou Tibeťané vítáni. Jestli ne, tak zůstaneme v Indii a budeme trénovat i tak,“ dodala.

Američtí úředníci na dotaz agentury AP odpověděli, že postoj USA k Tibetu se v poslední době nijak nezměnil, tedy že stále uznávají Tibet jako součást Čínské lidové republiky. Úředníci se odmítli vyjádřit k jednotlivým žádostem.

Tibetské fotbalistky na sebe poprvé upozornily před dvěma lety účastí na turnaji v Německu, tehdy žádný problém se vstupem do země neměly. Fotbalistky ale nespadají pod Tibetskou národní sportovní asociaci TSNA, ale jsou zaregistrovány jako charitativní organizace v New Jersey.

VM Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme