Čtyřicet světelných let je ve vesmírném měřítku sousedství. Člověk takovou dálku ale zatím nezdolá

2. březen 2017

Objevování exoplanet, což jsou planety, které obíhají kolem jiných hvězd než je Slunce, není v dnešní době nic neobvyklého, svět jich zná okolo dvou tisíc. „Objev nové planetární soustavy, který NASA světu oznámila před pár dny, je zajímavý tím, že se podařilo zjistit, že u poměrně malé hvězdy Trappist-1 se nachází sedm planet, které mají velikost srovnatelnou se Zemí. A tři z těchto planet obíhají v takzvané obyvatelné zóně,“ popisoval v Dobrém dopoledni Dušan Majer.

V této zóně by podle výpočtů měla být možná existence vody v kapalné formě. „Kapalná voda je jedním ze základních předpokladů existence života. My zatím nemůžeme říct, jestli tam ten život je nebo ne, protože ty planety jsou daleko a nedokážeme je tak detailně prozkoumat.“

Planety jsou vzdáleny 40 světelných let. „To je ve vesmírném měřítku sousedství, to je kousíček ve vesmírném hledisku. Čtyřicet světelných let znamená, že hvězda je od nás tak daleko, že světlu, což je nejrychlejší věc ve vesmíru, trvá čtyřicet let, než doletí od nás k nim. Pro představu, Slunce je od nás 150 milionu kilometru daleko, světlu trvá urazit tuhle vzdálenost osm a půl minuty,“ snaží se popsat vzdálenost nově objevené planetární soustavy od Země Dušan Majer.

„Kdybychom vyslali zprávu rychlostí světla, nějaký laserový puls, něco nehmotného, letělo by to tam 40 let. Kdyby tam byl nějaký život a ti mimozemšťané by zprávu dokázali dekódovat a odpověděli na ni hned opět rychlostí světla, tak ta zpráva k nám poletí dalších čtyřicet let. Odpověď bychom dostali za osmdesát let,“ krčí rameny Dušan Majer.

Voyager 1 letí vesmírem přes třicet let a zatím se dostal do vzdálenosti šestnáct světelných hodin

A co sonda nebo nebohý astronaut vyslaný na nově objevenou planetární soustavu? „To se bavíme o desítkách tisíc let. Menší přirovnání: nejvzdálenější sonda, kterou jsme vyslali do vesmíru, je americký Voyager 1. Tahle sonda letí vesmírem více než třicet let a zatím se dostala do vzdálenosti šestnáct světelných hodin. Světlo od Slunce se k ní dostane za šestnáct hodin,“ vysvětluje Dušen Majer.

Ve chvíli, kdy Národní úřad pro letectví a kosmonautiku ohlásil termín tiskové konference, na které oznámí nějaký velký objev, s Dušanem Majerem to v podstatě nic neudělalo. „Zbystřil jsem, jakmile jsem zjistil, že to bude o exoplanetách, už jsem tušil, že to bude objev nějaké planetární soustavy, nevěděl jsem jaké, nevěděl jsem, že jich tam bude tolik, to mě překvapilo. Nečekal jsem, že by oznámili: objevili jsme život, protože na to současnou technikou nemáme,“ říká Dušan Majer.

Měsíc někdo obletí po šest a čtyřiceti letech

O překvapení se postaral o pár dnů později zakladatel společnosti SpaceX Elon Musk. „Mělo to být v pondělí v noci, na internetu se objevila celá řada spekulací, nejčastěji si lidé mysleli, že by to mělo být představení nových skafandrů pro loď Crew Dragon, která by v příštím roce měla začít vynášet astronauty na mezinárodní vesmírnou stanici. Byli jsme vedle, jak tak jedle. SpaceX chce zhruba za rok a půl vyslat na oblet měsíce dvoučlennou posádku. Nebudou to žádní profesionální astronauti, budou to bohatí civilisté. Což se stane po nějakých čtyřiceti šesti letech,“ nadšeně sděluje novinku zakladatel webových stránek věnujících se kosmonautice Dušan Majer.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio