Norky vyhrály štafetu běžkyň, Češky doběhly jedenácté

Norky vyhrály počtvrté v řadě štafetu na mistrovství světa v klasickém lyžování a získaly pro svoji zemi jubilejní stou zlatou běžeckou medaili na světových šampionátech. Češky Kateřina Smutná, Kateřina Beroušková, Petra Nováková a Barbora Havlíčková doběhly v Lahti jedenácté.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Norskou štafetu dovezla do zlatého cíle Marit Björgenová

Norskou štafetu dovezla do zlatého cíle Marit Björgenová | Zdroj: Reuters

Norské kvarteto ve složení Maiken Caspersen Fallaová, Heidi Wengová, Astrid Jacobsenová a Marit Björgenová triumfovalo s minutovým náskokem před Švédkami. Ty získaly stříbro díky finišmance Stině Nilssonové, druhé ženě pořadí sprintu ve Světovém poháru, která na třetí místo odsunula domácí Finky.

Dálková běžkyně Smutná, kterou v neděli čeká obhajoba triumfu ve Vasově běhu, zvládla první úsek dobře. S minutovým odstupem za Norkami vyslala Berouškovou na trať na šestém místě. Beroušková ztratila na čelo přes minutu a čtvrt a klesla na konec první desítky.

Nafoukali mi vodu do stopy, vysvětluje Koudelka kvalifikační výpadek. Náhradní skok zamítli

Číst článek

Nováková, která nastoupila po problémech s ramenem, na prvním bruslařském úseku o místo klesla. Šestnáctiletá Havlíčková při své premiéře na MS dovezla štafetu na jedenácté pozici. Celkem Češky ztratily na vítězky pět a čtvrt minuty.

Češky dokončily štafetu na začátku druhé desítky podobně jako na šampionátech v poslední době. Předloni ve Falunu tým nepostavily stejně jako v Oslu 2011. V roce 2013 Val di Fiemme dojely dvanácté a roce 2009 v Sapporu třinácté.

Po dvou klasických úsecích jely Norky v čele s Finkami a Švédky ještě byly na dohled. Na třetím úseku ale získala Jacobsenová skoro minutový náskok a Björgenová v sólo jízdě dovezla norskou štafetu k vítězství. Björgenová získala v Lahti po výhrách ve skiatlonu a na klasické desítce už svoji třetí zlatou medaili.

Mistrovství světa v klasickém lyžování v Lahti (Finsko):
Běh na lyžích:
Ženy - štafeta 4x5 km:
1. Norsko (Fallaová, Wengová, Jacobsenová, Björgenová) 52:21,5, 2. Švédsko (Haagová, Kallaová, Anderssonová, Nilssonová) -1:01,6, 3. Finsko (Saarinenová, Niskanenová, Mononenová, Pärmäkoskiová) -1:02,1, 4. USA -1:33,8, 5. Rusko -2:28,6, 6. Německo -2:38,3, 7. Švýcarsko -2:52,1, 8. Polsko -3:22,0, 9. Itálie -3:42,0, 10. Kanada -4:16,2, 11. ČR (Smutná, Beroušková, Nováková, Havlíčková) -5:15,0.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme