Praha postrádá strategii kulturní politiky, myslí si ředitel DOXu

2. březen 2017

Přes 300 milionů korun letos rozdělila Praha na kulturní granty. Centrum současného umění DOX letos peníze od města nedostalo. Na příští 4 roky žádalo o roční podporu v průměrné výši 18 milionů korun, jeho roční náklady se pohybují okolo 45 milionů. Veřejné dotace tvořily zhruba jednu pětinu provozního rozpočtu DOXu. „Praha postrádá strategii kulturní politiky, už asi rok a půl,” říká čerstvý držitel titulu Mecenáš české kultury Leoš Válka, který je zakladatelem a ředitelem DOXu.

Záběr Centra současného umění DOX je podle jeho ředitele široký. „Je to součástí naší filozofie a strategie. Hranice toho, co bývalo pojmenováno jako výtvarné umění, jsou dnes už hodně rozostřené, pojmou do sebe téměř všechno. Nejde už jen o obrazy a sochy,” říká Válka.


Praha postrádá strategii kulturní politiky, už asi rok a půl. Zjevně jí nechybí.Leoš Válka

Když DOX před deseti lety zakládal, v Praze chyběl prostor pro prolínání žánrů současného umění. „Hned na začátku bylo motivem jednak vybudovat něco, co je známo z jiných zemí, běžný model instituce tohoto typu, plus rozšiřování záběru, který už tak běžný v Evropě ani ve světě není,” vysvětluje ředitel.

Přijet do Prahy znovu

To, že DOX nedostal příspěvek od Prahy, je pro něj existenční problém. „Čtyřletý grant, který jsme dostávali, což bylo sedm milionů ročně, byla zhruba pětina našeho rozpočtu. Měli jsme tu jistotu, že těch sedm milionů budeme mít. Pětina je výrazná část,” říká Válka a dodává, že výpadek peněz prostě musí pokrýt.

Přínos centra Praze je podle jeho ředitele neoddiskutovatelný. „Jde o naprosto objektivně měřitelný přínos pro hlavní město. Návštěvnost, složení návštěvníků, cizinci, lokální i zahraniční úspěšnost jednotlivých projektů, to jsou objektivně posouditelné věci,” vyjmenovává Válka.

Z výstavy Hate Free? v pražském DOXu Richard Wiesner, Ruhestätte

Ředitel DOXu říká, že podle analýz je nejsilnějším faktorem úspěšnosti měst kultura v něm. „Zhruba 35 procent našich návštěvníků jsou cizinci, teď u současné výstavy zrovna přes 50 procent. To už jsou velká čísla, když mluvíme o desítkách až stovkách tisíc návštěvníků. Prohlídku Karlova mostu většinou pokryje jedna návštěva, tady jde o opakovanou návštěvnost, to, že turisti mají důvod přijíždět znovu a znovu do Prahy,” říká.

Osm profíků

Podle týdeníku Respekt členové magistrátní expertní komise Musilová a Pokorný ve zdůvodnění zamítnutí grantu napsali, že „pochybují o profesní úrovni DOXu” a že by to centrum mělo brát jako výzvu k přehodnocení celkového odborného zajištění instituce do budoucna.

„Tak to nebereme. Jsme soukromý subjekt, který by neměl být vzděláván prostřednictvím grantové komise. Taky je tu úplně zjevné nepochopení role hodnotitelů, byť je tam odborná komise. Odborná komise vypadá tak, že jsou tam vždy dva experti na danou oblast. Pak jsou tam tři anonymní hodnotitelé, jejichž jména jsou neznámá. Ti bodují kvality žádosti o grant. Maximální počet bodů je 100, myslím, že splnění podmínek je od 75. Kdyby nás komise hodnotila podle tohoto klíče, tak se nemůžeme dostat na nehodnotitelných 65,” myslí si Válka.


Ekonomická přiměřenost a kredibilita, v těch jsme jednoznačně v první lize v České republice. To není můj názor, to jsou měřitelné a tvrdé údaje.Leoš Válka

Komise podle Války hodnotila DOX na základě jiných kritérií. „To, co kritizují, a na to mají právo, je jen třetina toho klíče, dokonce ještě méně. Ekonomická přiměřenost a kredibilita, v těch jsme jednoznačně v první lize v České republice. To není můj názor, to jsou měřitelné a tvrdé údaje. Pak je tam umělecká kvalita, kde si komise myslí, že to neumíme,” říká Válka.

Ředitel DOXu se obrátil na devět nejdůležitějších kulturních institucí v České republice, například Národní galerii v Praze. „Ty udělaly analýzu, proč to děláme dobře, v čem jsme jiní a podobně. Je to názor expertů z různých oborů. Když tito lidé jednoznačně tvrdí, že to, co děláme, je nezpochybnitelně dobré, tak je to osm názorů superprofíků proti názorům paní Musilové a pana Pokorného,” vysvětluje.

V čem je výjimečný DOX? Poslechněte si celé Interview Plus.
autoři: Michael Rozsypal , vis
Spustit audio