Lavina na severu Itálie zabila čtyři lyžaře. Vydali se na rizikovou jízdu ve volném terénu

Nejméně čtyři mrtvé a sedm zraněných si vyžádal pád laviny na severu Itálie. Oběťmi jsou podle italských médií dva Belgičané, Němec a Ital. Lavina strhla skupinu 18 lidí, uvedla agentura ANSA. Neštěstí se stalo v údolí Val Vény u lyžařského střediska Courmayeur.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zimní středisko Courmayeur oslaví letos 70. výročí založení

Zimní středisko Courmayeur oslaví letos 70. výročí založení | Foto: Robert Mikoláš

Ze zraněných je jeden člověk v kritickém stavu. Jeho totožnost není zatím známa. Další čtyři, dva Belgičané a dva Italové, jsou v nemocnici na pozorování. Lavina strhla lyžaře, kteří se vydali na jízdu ve volném terénu, což je oproti cestám ve vyznačených drahách vždy rizikovější záležitost právě kvůli hrozbě lavin.

Poplach vyhlásili další turisté, kteří se pohybovali nedaleko místa neštěstí a kteří se jako první pustili do prohrabávání sněhu ve snaze najít zavalené lyžaře. Místní horská služba nasadila do záchranné operace dva vrtulníky.

"Vypadalo to jako na bojišti. Lidi křičeli ve všech možných jazycích. Byla to náročná operace," sdělil podle ANSA Daniel Ollier, jeden ze zasahujících policejních záchranářů. Lyžaře ve volném terénu kritizoval náčelník tamější horské služby Delfino Viglione, podle kterého bylo vydáno turistům pro dnešek varování před hrozícími lavinami. "Dnes bylo zapotřebí větší opatrnosti," řekl.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme