Policie stíhá šéfkontrolora exekutorů. Pelikán ho postavil 'mimo službu'

Policie v říjnu loňského roku obvinila šéfa kontrolní komise exekutorů Milana Makariuse z několika trestných činů. Informace o kauze pražské policejní ředitelství neposkytuje, Makariusovi ale kvůli stíhání v únoru ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) pozastavil činnost. Šlo o úmyslný trestný čin, který souvisel s exekutorskou činností, řekl ministr to řekl Lidovým novinám. Makarius vinu popírá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dluhy - exekuce

Dluhy - exekuce | Foto: Ladislav Bába

Podle deníku policie vyšetřuje organizovanou zločineckou skupinu kvůli podvodům a lichvářským praktikám. Makarius tvrdí, že spolu s ním je stíháno asi dalších 28 lidí, mezi nimi i notáři, advokáti nebo insolvenční správci.

„Na základě odposlechů obvinili každého, s kým si hlavní podezřelý telefonoval. Nepochybuji, že někdo z nich se trestného činu dopustil. Ale já jsem považován za součást zločinného spolčení s lidmi, které jsem v životě neviděl,“ řekl Lidovým novinám. Bránit se chce mimo jiné i žalobou proti rozhodnutí ministra.

Exekutorům se sníží odměny. Je to pro nás likvidační, tvrdí a míří k Ústavnímu soudu

Číst článek

Kontrolní komise je po prezidiu nejdůležitějším orgánem Exekutorské komory. „Vrhá to na nás špatné světlo,“ sdělila LN prezidentka komory Pavla Fučíková.

Makarius stále zůstává členem komise, v pozici předsedy ale skončil k 17. únoru. Na začátku prosince byl dokonce do čela komise na sněmu exekutorů znovu zvolen a to navzdory tomu, že v té době už čelil policejnímu obvinění. Makarius prý prezidium o svém stíhání informoval už v říjnu. Fučíková ale tvrdí, že se o tom dozvěděla až po Pelikánově rozhodnutí o pozastavení činnosti.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme