Trump nechce vědět, co je pravda, říká novinář, jenž přispěl k pádu prezidenta Nixona

Opakovanými útoky na média a nedávným výrokem, že 'tisk je nepřítelem lidu' si Donald Trump vysloužil srovnání s bývalým americkým prezidentem Richardem Nixonem, nechvalně známým pro své pohrdání novináři. Podle Carla Bernsteina, bývalého reportéra The Washington Post, který v 70. letech pomohl rozkrýt aféru Watergate, je ale současný šéf Bílého domu ještě horší.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Donald J. Trump

Americký prezident Donald J. Trump | Zdroj: Reuters

„Trumpovy útoky na americký tisk, při kterých ho označuje za nepřítele amerického lidu, jsou zrádnější než ty Richarda Nixona,“ řekl Bernstein pro zpravodajský server CNN, se kterým zároveň spolupracuje jako politický komentátor.

Část Nixonových výroků na adresu amerických médií byla v minulosti nahrána na kazety. „Nikdy nesmíme zapomenout, že tisk je nepřítel. Tisk je nepřítel. Tisk je nepřítel,“ stojí na jedné z nich.

Carl Bernstein se stal hvězdou americké žurnalistiky díky své zásadní roli v aféře Watergate, zřejmě nejsledovanějšímu skandálu v americké historii.
V červnu roku 1972 zadržela policie v centrále Demokratické strany v komplexu Watergate ve Washingtonu pětici mužů. Vyšetřování ukázalo, že vesměs bývalí agenti CIA nešli do komplexu loupit, ale nastražit odposlechy.
Bernsteinovi se spolu s kolegou Bobem Woodwardem z listu Washington Post podařilo získat exluzivního informátora s krycím jménem Hluboké hrdlo. Ten mladé žurnalisty navedl na stopu vedoucí až do Bílého domu, později se ukázalo, že odposlechy nařídil sám republikánský prezident Nixon.
Ten se po zveřejnění celého skandálu ocitl pod obrovským tlakem americké veřejnosti. Nakonec musel na svůj post jako jediný prezident v americké historii rezignovat. Své odstoupení oznámil v televizním přenosu 9. srpna 1974. O den později post skutečně opustil.
Bernstein a Woodward získali za pokrývání aféry Watergate Pulitzerovu cenu. Společně napsali například knihu Všichni prezidentovi muži. Bernsteinovým nejnovějším počinem je například biografická kniha A Woman in Charge: The Life of Hillary Rodham Clinton.

Prezident Nixon však napadal tisk většinou v soukromí, nikoliv veřejně. To se ale o Donaldu Trumpovi, který se do médií často strefuje také na sociálních sítích, říct nedá.

„Fráze 'nepřítel lidu' má svoji historii, ať už mluvíme o jejím užívání diktátory nebo autoritáři jako byli Stalin, nebo Hitler. Nechci tu porovnávat Trumpa s Hitlerem, jde ale jistě o prohlášení demagoga,“ popsal Bernstein s tím, že ve Spojených státech v současnosti neexistuje občanský konsensus o přijatelném chování prezidenta, jako tomu bylo právě během aféry Watergate.

„Existoval konsensus, že Nixon musí odejít z úřadu, protože porušil toto přijatelné chování. Dnes nemáme takový kompakt mezi republikány, demokraty, konzervativci nebo liberály. Trump je tam venku sám a vede demagogický útok na instituce svobodné demokracie, včetně tisku,“ uvedl Bernstein.

Nový americký prezident se podle něj projevuje jako nepřítel pravdy. „Nedá si práci ani s tím, aby se dozvěděl, co je to pravda. Je příliš líný, aby dohledal, co se opravdu děje. Jsme v situaci, kdy prezident Spojených států nemá jakýkoliv zájem o to, dozvědět se pravdu,“ okomentoval bývalý reportér The Washington Post.

Podle něj je už také vidět dopad Trumpových slov a země je kvůli nim ještě víc rozdělená: „Nikdy před tím jsme u amerického prezidenta neviděli tolik autoritářských tahů a řečnění. Žijeme v hrůzostrašné době.“

‚Reportéři dělají svou práci‘

Reportérka The Washington Post Dana Priestová ale v reakci na komentář Carla Bernsteina novináře varovala před přílišným zkoumáním toho, co prezident říká.

„Právě teď bychom se měli soustředit na jazyk, který používáme a držet se faktů, eliminovat názory a přídavná jména. A když tohle uděláme, budeme mít dle mého lepší šanci přesvědčit lidi, že nejsme ‚pro‘ někoho, ale jsme pro to, dostat se k pravdě co nejblíž,“ uvedla Priestová.

Podle Bernsteina je však pokrývání Trumpových slov důležitou součástí současné situace. „Je to velká část tohohle příběhu, jako tomu bylo, když jsme sledovali Richarda Nixona, jeho kroky stejně jako jeho slova. Reportéři prostě dělají svou práci,“ uvedl.

Na porovnání obou šéfů Bílého domu se zaměřil také americký novinář Mark Feldstein z The Washington Post. Podle něj je těžké podobnost mezi oběma prezidenty přehlédnout. „Oba muži si vychutnávali mstu médiím a politickému establishmentu. Nixon vnímal tisk jako ‚nepřítele‘, Trump ho vidí zase jako ‚špínu‘,“ stojí v jeho článku.

V něm také připomněl, že stejně jako Trumpova válka proti médiím, i ta Nixonova začala dávno před tím, než byl zvolen prezidentem. „I on se posedle snažil manipulovat se zpravodajstvím a nebál se použít zastrašování, když si myslel, že to pomůže,” napsal Feldstein s tím, že Nixonovo úřadování je mrazivou ukázkou toho, co by mohl udělat prezident Trump.

Paralely mezi oběma prezidenty by ale podle něj neměly být přecenovány. „Nixon téměř vždy představoval slušnou fasádu, zatímco miliardář Trump je, nezatížený buržoazní jemností, zvyklý dosáhnout svého bez nepříjemných rušivých vlivů, jako je politický kompromis,“ dodal.

Dominika Píhová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme