Miliardář Křetínský chce koupit krachující OKD. Zájem má i zahraniční fond

Krachující černouhelné doly OKD chce koupit firma podnikatele Daniela Křetínského a lidí z finanční skupiny J&T. Nabídku na převzetí doručila insolvenčnímu správci dolů, podle Hospodářských novin konkrétně společnost EP Industries. Druhým zájemcem je údajně zahraniční hedgeový fond. O nabídkách jednal věřitelský výbor OKD. Žádná konkrétní jména zájemců ale insolvenční správce OKD Lee Louda ani mluvčí firmy Ivo Čelechovský nekomentovali.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Daniel Křetínský (ilustrační foto)

Daniel Křetínský (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Podle informací Radiožurnálu je nabídka koncipovaná spíše v obecné rovině. S tím, že firma chce ještě o konkrétní podobě případného obchodu vyjednávat. Daniel Křetínský zatím oficiálně zájem o koupi krachujících dolů nepotvrdil.

Otázkou v případě OKD je, co všechno nakonec opravdu bude předmětem prodeje. Mluví se obecně o OKD, ve skutečnosti ale bude spíše o tom, jaký majetek a příslušné závazky firmy k němu nakonec opravdu budou prodány.

EP Indsutries by také podle informací některých zdrojů měla mít zájem hlavně o perspektivnější část dolů, což je hlavně ČSM. U něj se předpokládá nejdelší těžba a také v současné době snad ani na rozdíl od ostatních nevyrábí ztrátu. Nabídka má obsahovat i konkrétní cenu, ale ta zatím není známa. Pro srovnání, o podání nabídky uvažoval i stát s tím, že by OKD převzal za korunu.

Škromacha zaměstnali na Úřadu práce, šéfovat mu bude přímo generální ředitelka

Číst článek

OKD mají už nyní miliardové dluhy a stát jim také dal půjčku na provoz s limitem až tři čtvrtě miliardy korun. Jak ukázal i nový znalecký posudek zadaný insolvenčním správcem, velká částka bude třeba na likvidaci a útlum dolů. Má jít až o 8,5 miliardy korun. Plus další peníze na sociální programy pro horníky, kterých tam momentálně stále pracuje 11 tisíc. Na to si OKD za dobu své životnosti předpokládané ještě po dobu zhruba sedmi osmi let nemůže vydělat.

Křetínského holding EPH také vlastní důl v Polsku s názvem Silesia. Ten má podle znalců trhu velké problémy s prodejem uhlí, protože je pod tlakem levnějšího uhlí z dolů spoluvlastněných a podporovaných polským státem. Proslýchá se tak například, že podnikatel měl z toho důvodů zájem i o některé elektrárny ČEZu v Polsku.

Objevují se také spekulace, že by mohl zkusit jednat třeba o koupi elektrárny Dětmarovice. Všechny tyto elektrárny jsou odběrateli černého uhlí, které by Křetínského holding měl tedy pak více kam dodávat. A případnou nižší cenu uhlí by si mohl kompenzovat třeba marží za následný prodej elektřiny nebo tepla.

EP Industries zastřešuje více než desítku firem s obratem kolem 16 miliard korun. Jde nejvíce o společnosti, které se zabývají projektováním a montáží energetických sítí a dalších technologií pro energetiku. Patří mezi ně ale třeba také výrobce autobusů SOR Libchavy, které jezdí i tady po hlavním městě jako veřejná doprava, a pak také odpadová firma AVE. Mimochodem tato firma se také specializuje na likvidaci různých průmyslových škod, což je další styčný bod s OKD, kde budou tyto práce výhledově potřeba.

Jana Klímová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme