Exekutorů v Česku ubývá. Pelikán volá po snížení na polovinu, komora chystá ústavní stížnost

Od dubna si budou exekutoři účtovat za vymáhání peněz o třetinu nižší částku. Změnu zavádí ministerstvo spravedlnosti, podle kterého jsou dnes exekuce výhodným byznysem. Exekutorská komora to popírá a už teď se prý potvrzuje, co delší dobu tvrdí - exekutoři zavírají své úřady, protože se jim práce údajně nevyplatí. Podle zjištění Radiožurnálu v nejbližší době zanikne pět exekutorských úřadů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Exekuce - exekutoři - Exekutorská komora ČR

Exekuce - exekutoři - Exekutorská komora ČR | Foto: Česká televize

„Po vydání nové vyhlášky bych se neuživila. Opravdu nemůžu dotovat chod úřadu ze svého. Náklady jsou tak velké. A i když se je snažíte snížit na minimum, tak už to dál nejde. Musí být peníze na pronájem, zaměstnance, počítače, poštovné… Pro exekutora zbývá minimum. Kdybych pokračovala dál, dostala bych se do mínusu, což si nemůžu dovolit,“ tvrdí Ivana z Prahy, se rozhodla zavřít svůj exekutorský úřad.

Přehrát

00:00 / 00:00

Od dubna si exekutoři budou účtovat méně. Více si poslechněte v reportáži Veroniky Hlaváčové.

Soudním exekutorem už nebude ani Daniel Týč z Blanska nebo Marek Frank z Českého Krumlova. „Výkon exekutorského úřadu zaniká k žádosti soudního exekutora k 30. dubnu 2017,“ informuje Frank o rušení svého úřadu na záznamníku.

Exekutorů bude podle viceprezidenta Exekutorské komory Vladimíra Plášila dál ubývat. Vymáhání peněz se tak prý prodlouží. „Podle mě hrozí to, že nakonec zůstanou pouze ty velké úřady, kterých je čtyři až šest. Tyto úřady mohou nasát agendu, a pak se z toho stane monopol, který zákon nepřipouští,“ myslí si Plášil.

Exekutorských úřadů je po v současnoti Česku kolem sto padesáti. „Dovedu si představit, že některé úřady zaniknou. Obavy z toho nemám, spíše naopak - některé úřady jsou nefunkční. Pokles až o polovinu by nebyl problém,“ myslí si ministr spravedlnosti Robert Pelikán z hnutí ANO.

Policie stíhá šéfkontrolora exekutorů. Pelikán ho postavil 'mimo službu'

Číst článek

Půjčkám a exekucím se dlouhodobě věnuje Daniel Hůle z neziskové organizace Člověk v tísni. Před časem řekl, že důsledky snižování odměn za vymáhání peněz se ukážou až po prvním dubnu. Doufá, že si exekutoři nezačnou účtovat například fiktivní položky a že nevymyslí nějaký model, jak vyhlášku obcházet.

Exekutorská komora chystá kvůli snižování odměn ústavní stížnost. Tvrdí, že jim podmínky může upravovat zákon, a ne jen ministerská vyhláška.

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme