Památky v syrské Palmýře jsou poškozené méně, než se čekalo. Škody půjdou opravit, tvrdí archeolog

Antické památky v syrské Palmýře jsou nejspíš poškozené méně, než se čekalo. Oznámil to šéf syrského památkového ústavu. Archeologové se obávali, že radikálové z Islámského státu unikátní stavby úplně zničili.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poničení památky v syrské Palmýře

Poničení památky v syrské Palmýře | Zdroj: Reuters

Záběry zničených památek v Palmýře, která je zapsaná na seznamu UNESCO, už odvysílala i syrská televize. Jsou na nich vidět třeba rozvaliny části antického divadla, ale ty podle šéfa syrských památkářů Mamúna Abdulkarima půjdou opravit.

Abdulkarim se obával, že ho džihádisté nechali celé odpálit. Videa a fotky z Palmýry podle něj neukazují výrazně větší škody, než jsou ty, o kterých se už vědělo. Vše se ale ještě chystá na místě ověřit.

Nenaplnila se tak obava archeologů, že bojovníci Islámského státu řadu unikátních antických památek úplně zničili.

Islámský stát při své první okupaci Palmýry zničil třeba 1800 let starý vítězný oblouk. Město znovu ovládl loni v prosinci, když většina syrských vojáků bojovala o Aleppo. Ve čtvrtek ho ale s podporou Ruska znovu dobyla armáda.

Poničení památky v syrské Palmýře | Foto: Reuters

Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme