Pět kilo semtexu, písek a rutina. V areálu kladenské Poldovky odstřelili 'ocelový' komín

Poslední z pěti komínů, který stál u dnes již zbouraných hal v areálu kladenské Poldovky, v sobotu dopoledne odstřelila demoliční četa. Protože se jednalo o šedesát metrů vysoký cihlový komín s ocelovým pláštěm, museli dělníci použít pět kilo nejsilnějšího semtexu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bourání komínu v areálu kladenské Poldovky

Bourání komínu v areálu kladenské Poldovky | Foto: Ondra Janoška

V této části kladenského areálu se jednalo o poslední objekt. „Je tady takový prostor 500 krát 500 metrů, kde se bouraly haly i komíny. Tohle je už poslední torzo, co tam zůstalo,“ popsal situaci vedoucí odstřelu Petr Mikula. Jeho tým se do areálu vrátil asi po čtvrt roce.

Dělníci museli nálože zasypat pískem, aby ztlumili tlakovou a akustickou vlnu. Bez písku by totiž detonace z bouraného komína rozbila okna až do vzdálenosti 150 metrů. Přesto nebyla pro demoliční četu sobotní akce mimořádně náročná. Podle Mikuly šlo spíš o rutinu.

Přerov po letech čekání demoluje Škodovu ulici. Zmizí černé skládky, dělníci strhnou čtyři domy

Číst článek

Demolici sledovali desítky lidí z bezpečné vzdálenosti. Okolí a příjezdové cesty hlídali pracovníci demoliční firmy.

V areálu kladenské Poldovky ještě stále zbývá asi 20 komínů, z nichž některé také čeká demolice. Areál je totiž v současné době využívaný pouze zčásti. Sídlí zde několik firem včetně následníků původní Poldi Kladno.

Velký díl tohoto areálu je ale opuštěný a už dlouho se řeší, co s ním bude. Největší problém jsou peníze, protože v této oblasti je podle průzkumů poměrně silná ekologická zátěž a její likvidace by stála několik miliard korun.

Zatím se podařilo zahájit sanaci jenom na části toho prostoru. Čištění celé Poldovky bude podle odhadů trvat desítky let. Vyčištěný prostor chce město nabídnout pro další podnikání, zeleň, případně i bydlení.

Bourání komínu v areálu kladenské Poldovky | Foto: Ondra Janoška

Bourání komínu v areálu kladenské Poldovky | Foto: Ondra Janoška

Ondra Janoška, Lukáš Sapík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme