Předčasné regionální parlamentní volby v Severním Irsku opět vyhráli unionisté. Politická krize ovšem nekončí

Čtvrteční parlamentní volby v severoirském Ulsteru vyhrála opět Demokratická unionistická strana nad separatistickou republikánskou stranou Sinn Féin. Konečné výsledky sčítání zveřejnila volební komise v noci na sobotu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve čtvrtečních volbách republikáni strany Sinn Fein mnohde vítězili nad probritskými unionisty

Ve čtvrtečních volbách republikáni strany Sinn Fein mnohde vítězili nad probritskými unionisty | Foto: Peter Morrison | Zdroj: ČTK

Demokratická unionistická strana (DUP) zvítězila nad stranou Sinn Féin v mnohem těsnějším poměru než minule. Ukázaly to konečné výsledky sčítání. Volební účast se oproti minulému hlasování zvýšila o deset procentních bodů na 64,8 procenta.

V parlamentu této britské provincie nyní DUP severoirských protestantů získala 28 křesel a Sinn Féin místních katolíků 27 poslaneckých míst, zatímco v roce 2016 to bylo 38 a 28 mandátů.

Volby do regionálního parlamentu byly předčasné a následovaly po lednovém rozpadu vládní koalice. Panují obavy z další eskalace napětí mezi místními probritskými protestanty a katolickými separatisty, protože hlasování podle všeho nepřineslo konec tamní politické krize.

Boje mezi znepřátelenými komunitami, které trvaly 30 let a vyžádaly si více než 3 tisíce mrtvých, ukončily dohody v roce 1998. Na jejich základě se obě strany musejí bez ohledu na své rozdílné cíle dělit o moc. Vztahy mezi hlavními politickými stranami, DUP a Sinn Féin, které dosud vládly v koalici, se však velmi zhoršily. Sinn Féin s DUP odmítá od ledna spolupracovat s tvrzením, že se unionisté ve vládě chovají arogantně a podporují korupci.

„Po kampani, která byla tvrdá a rozdělovala, je malá naděje, že by instituce v příštích týdnech fungovaly,“ domnívá se deník The Irish News. Analytikové předvídají, že se nepodaří vytvořit rychle vládu a že by provincii mohl dočasně spravovat z Londýna britský ministr pro Severní Irsko James Brokenshire, a to asi šest měsíců.

Situaci komplikuje také loňské rozhodnutí Britů odejít z Evropské unie. Sinn Féin zesílila svou snahu přičlenit Severní Irsko k Dublinu, protože v loňském referendu se většina obyvatel provincie (56 procent) vyjádřila pro setrvání v EU. DUP vedla naopak kampaň za brexit, tedy za britský odchod z EU, pro který nakonec v červnovém referendu hlasovala těsná většina britských voličů.

Očekávaný odchod britských ostrovů z EU vyvolal u 1,9 milionu obyvatel Severního Irska především obavy o volný pohyb osob mezi britskou provincií a Irskou republikou, která v unii zůstává. Brexit také podle Sinn Féin poškodí obchodní výměnu, zemědělství a finanční příjmy z EU. „Brexit bude mít vážné důsledky,“ tvrdí šéfka Sinn Féin Michelle O'Neillová. Nevěří slibům Londýna, že tyto ztráty Belfastu nahradí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme