Jídlo v Koreji? Pálivé a moc neexperimentujeme, říkají čeští biatlonisté

K profesi sportovce patří také správná strava. Čeští biatlonisté v jihokorejském Pchjongčchangu zatím spíš poznávají místní speciality. Na některé z nich si ale vůbec netroufají, a pokud nejste příznivci pálivých jídel, měli byste v dějišti příštích zimních olympijských her problémy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Biatlonista Tomáš Krupčík během oběda

Biatlonista Tomáš Krupčík během oběda | Foto: (C) Český biatlon, Petr Slavík

V hotelové jídelně je téměř plno. Stravují se zde skoro všichni účastníci Světového poháru, kteří teď sledují především hlučný český stůl. U něj se totiž oslavuje. Konkrétně narozeniny asistenta trenéra Jiřího Holubce.

Biatlonisté se ale pochopitelně přišli do jídelny především najíst a doplnit energii. Osm tisíc kilometrů od domova je stravování přeci jen jiné. Tomáš Krupčík už mlsně pokukuje po jídle. „Dám si rýži a k ní nějakou specialitu. Nic jiného se tady jíst v podstatě nedá,“ říká český reprezentant.

Hned ale dodává: „I když dnes byly k obědu nějaké knedlíčky a byly super. Lidi se většinou krotí a nezkouší neznámá jídla. Já s tím problém nemám.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Pokud nemáte rádi pálivé jídlo, pak se v Jižní Koreji moc neobčerstvíte

Co ale Krupčík nevyzkoušel, byly hůlky. Tentokrát se nejednalo o lyžařské, ale dřevěné. K jídlu. „Do toho bych se ani nepouštěl. Používám normálně vidličku a nůž,“ směje se.

Jídelní stoly v pátek nabízely samozřejmě rýži, ale také masovou směs nebo závitky. „Já měl tradiční korejské špagety s boloňskou omáčkou,“ vtipkoval Michal Šlesingr. „Jím dost očima, takže se občas něco bojím na talíř naložit.“

Adam Václavík neváhal v Koreji vyzkoušet tradiční místní jídlo, tedy kimči. Naložil si plný talíř a po ochutnání zjistil, že je pálivé jako čert. „Je z fermentované zeleniny a zalité čili omáčkou. Člověk se trochu zakaboní, když ochutná,“ přiznal český biatlonista.

S pálivějšími jídly nemá problém ani Šlesingr, který měl oheň v hrdle při pátečním jídle. Zkusil totiž fazolky. „Byly tak ostré, že jsem nedojedl. Tohle bylo moc,“ říkal.

David Nyč, Michal Sobotka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme