Kouzlo sněžnic? 'I když to neumíte a jste bez kondice, ujdete pět kilometrů'

Procházky v Alpách na sněžnicích provozuje čím dál víc Čechů. V hornorakouské části Alp tvoříme po místních a Němcích třetí největší skupinu turistů. Oblíbená je vyhlídka 5fingers z hory Krippenstein. Z té je nádherný výhled na ledovec i na Dachstein, druhou nejvyšší horu Rakouska.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sněžnice jsou pro letošní sčítání šelem nezbytné

Sněžnice jsou pro letošní sčítání šelem nezbytné | Foto: Roman Verner

Lidé se můžou na sněžnicích pohybovat sami. „Minimálně je ale dobré se stavit se u nás na chatě a říci, kam jdete. Popřípadě si vzít telefonní číslo. Jsme schopni, kdyby se něco stalo, pro ně někoho poslat, sami pro ně jet, popřípadě je vyzvednout na sněžném skútru,“ říká průvodce Roman z horské chaty, která je kousek od lanovky.

Pokud člověk sněžnice zkouší poprvé a nemá zkušenosti, nemusí se nějak speciálně připravovat. „V principu na chůzi na sněžnicích nemusíte nic umět. Je dobré vědět, jaké jsou lavinové podmínky. A bez kondice určitě zvládnete pět kilometrů. Ale s dobrou fyzičkou bez problémů patnáct i dvacet kilometrů,“ říká zkušený turista Heinz Hinterndorfer.

Místní obyvatelé také upozorňují, že je důležité chodit jen po vyznačených trasách a nepodceňovat horské počasí.

Oblíbená je vyhlídka 5fingers, neboli ‚pět prstů‘, ze které je nádherný výhled. Rozprostírá se zde město Hallstatt, Hallstattské jezero a majestátně se tyčící Hoher Dachstein. „Chodíme sem relaxovat a rozhlížet se, je to neskutečná krása,“ říká český turista Jakub, který přijel až z Rožnova pod Radhoštěm.

Mária Pfeiferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme