Babišovy poslední nápady? Populismus, touha po nekontrolované politické moci, tvrdí komentátoři

KOMENTÁŘE. Ministr financí a předseda ANO Andrej Babiš svými kroky budí rozporuplné reakce. Ať už se jedná o touhu o snížení počtu poslanců a senátorů, (ne)zvyšování platů policistů nebo změnu volebního systému. Přečtěte si, jak poslední kroky ministra financí popsali komentátoři spolupracující s Českým rozhlasem Plus Erik Tabery, Petr Honzejk, Josef Mlejnek jr., Petr Hartman a Lukáš Jelínek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sněm ANO, Andrej Babiš

Sněm ANO, Andrej Babiš | Foto: Filip Jandourek

Babiš například nedávno navrhl snížení počtu poslanců a senátorů na 101. Když byl tázán na podrobnosti, kolik přesně poslanců a senátorů by tedy zachoval, nevěděl, avšak prostě by to snížil. Podle Josefa Mlejnka v pozadí podobných návrhů stojí nejen obyčejný populismus, ale též skrytý „volebně-inženýrský“ záměr, jenž by mohl hnutí ANO dopomoci k jednobarevné parlamentní většině i se ziskem hlasů hluboko pod padesáti procenty.

Josef Mlejnek jr.: Opisuje Babiš od Macka?

Snížení počtu poslanců a senátorů ale nebyl jediným Babišovým návrhem. Vicepremiér by si dále přál zrušit Senát, zmenšit počet krajů, snížit počet ministerstev a volilo by se většinovým systémem. Podle komentátora Hospodářských novin Petra Honzejka je jasné, proč předseda ANO s těmito návrhy přichází. Značná část lidí má pocit, že stát je příliš košatý, složitý, v jeho provozu se utápí zbytečné peníze, které by mohly být použity jinak. A tak Babiš vychází poptávce vstříc, navrhuje sekání, stříhání a omezování. Ví, že se to bude líbit.

Petr Honzejk: Pozor na ústavní populismus

Peněz na platy policistů máte ve svém rozpočtu dost. Pokud jim chcete přidat, tak jedině ze svého. Zhruba v tomto stylu reagovalo ještě před týdnem ministerstvo financí na požadavek ministerstva vnitra týkající se zvyšování mezd členů bezpečnostních sborů. Po pár dnech se rozhodlo přispět na napravování historické křivdy. Podle Petra Hartmana se ministr financí a vnitra nyní snaží, ale je možné, že na sliby po volbách zapomenou.

Hnutí ANO na sněmu posílilo pravomoci předsedy. Babiš může škrtat v kandidátkách

Číst článek

Petr Hartman: Kterak Babiš s Chovancem napravují Kalouskovu historickou křivdu

Přestože se hnutí ANO vytýká, že není pevně ideově ukotveno a víc než standardní politický subjekt připomíná fanklub Andreje Babiše, v jeho řadách vynikají tři ryze politické osobnosti, jež nyní dosáhly i na místopředsednické posty, říká komentátor a politolog Lukáš Jelínek. První je brněnský primátor Petr Vokřál, který svoji stranickou pozici obhájil. Druhou je Richard Brabec. A zapomenout podle něj nelze ani na někdejšího diplomata Martina Stropnického, jenž ustál komplikované ministerstvo obrany, a ne náhodou je zmiňován jako možný uchazeč o Pražský hrad.

Lukáš Jelínek: Značka a osobnost, to je základ politického úspěchu

„Byli jsme zvyklí vnímat a posuzovat politiky i skrze velké kauzy podle toho, kdo si chce někde přilepšit, přijít k penězům. A takto posuzujeme pořád další a další aktéry. Andrej Babiš se v tomhle vyjímá, on chce politickou moc. Nekontrolovanou moc,“ říká šéfredaktor týdeníku Respekt, novinář a publicista Erik Tabery. Babiš podle něj chce nekontrolovanou moc.

Erik Tabery: Babiš řadu věcí myslí dobře, ale jsou to jeho pravidla, jeho svět, jeho moc

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme