Rusové mají novou armádní jednotku na propagandu, vojáci se učí podle příručky z roku 1999

Neoprávněný dotisk ruské vojenské zpravodajské příručky o psychologické válce umožňuje nahlédnout pod pokličku nových ruských propagandistických jednotek. Příručka byla prvně vydána v Minsku v roce 1999. Byla dlouho používána na Moskevské státní univerzitě při výuce na fakultě žurnalismu, tvrdí bývalí studenti. Informaci přinesl server The Moscow Times.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ilustrační foto

ilustrační foto | Zdroj: Reuters

"V minulosti se lidé mohli navzájem ovlivňovat pouze přímým kontaktem," píše se v učebnici. "V současné době se nástroje k manipulaci staly mnohem sofistikovanějšími, a to především díky informačním technologiím."

Zatímco ruská vojenská zpravodajská služba se domnívá, že učebnice předběhla svou dobu, studenti hovoří o archaickém materiálu. Od roku 1999 se informační prostor rozrostl a kontrola nad ním je v moderní válce stále kritičtější. Server The Moscow Times tvrdí, že Rusko nyní usiluje o ovládnutí informační fronty.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu 22. února oznámil vytvoření nové "informační operační síly". Toto oznámení přišlo jen několik hodin poté, co ministerstvo zahraničí představilo projekt, který má označovat takzvané fake news o Rusku v západních médiích.

"Propaganda musí být chytrá, kompetentní a efektivní," odůvodňoval Šojgu nový tým, který má být schopný vést informační válku. Šojgovo oznámení ale nebylo příliš konkrétní, a tak není jasné, co přesně bude propagandistické vojsko dělat, nebo koho a co bude nahlašovat. Odborníci podle The Moscow Times tvrdí, že jednotka bude součástí kybernetického útvaru, které sice armáda zavedla už v roce 2013, ale úřady o něm dosud mlčí.

"Zdá se, že budou kybernetickými hackery, nikoliv vojáky propagandy," říká Michael Kofman, ruský bezpečnostní analytik CNA think-tanku. "Ruská armáda už má jednotky, které se specializují na psychologické operace, ale všechny jsou k ničemu. Ve skutečnosti je to ruská vojenská zpravodajská služba, která vede informační válku," dodává.

Pro Moskvu zahrnuje pojem "informační operace" vše od propagandy a dezinformací až po psychickou a kybernetickou válku, tvrdí Mark Galeotti, odborník na ruské bezpečnostní a obranné složky.

Lukáš Řezník Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme