K pilotovi syrské stíhačky, která spadla v Turecku, se chovají jako k válečnému zajatci

Zraněného pilota zřícené syrské stíhačky našel pátrací tým v Turecku. Podle tureckého listu Sabah u sebe neměl žádné doklady, nejspíš se ale jedná o příslušníka syrské státní armády. Záchranáři odvezli pilota na ošetření do nejbližší nemocnice. Letoun MiG-23 syrského letectva havaroval v sobotu v turecké provincii Hatay.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

MiG-23

MiG-23 | Foto: Wikimedia Commons

„Byl jsem doma, když jsem uslyšel výbuch. Nejdřív jsem myslel, že to bylo dopravní letadlo. Běželi jsme k místu nehody, abychom poskytli první pomoc. Až tam jsme zjistili, že to byla syrská stíhačka," popisuje svědek Ahmet Yapar okamžiky zřícení letadla.

Pilot zřícené syrské stíhačky ale tvrdí, že jeho letoun byl sestřelen. Uvedl to v prohlášení k tureckým úřadům. Údajně plánoval zaútočit na venkovské oblasti poblíž Idlíbu na severu Sýrie. Informovala o tom turecká státní agentura Anadolu.

Koalice islamistických a saláfistických jednotek Ahrar aš-Šám zveřejnila na internetu video, které má dokazovat, že její vojáci sestřelili syrskou stíhačku protiletadlovým kulometem. Syrská armáda, podporující vládnoucí režim prezidenta Bašára Asada, ovšem tvrdí, že letadlo havarovalo kvůli technickým problémům.

S pilotem bude Ankara nejspíš zacházet jako s válečným zajatcem. Syrské a ruské letectvo pravidelně ostřelují povstalecká území blízko hranic s Tureckem.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme