Irácká armáda obnovila ofenzivu v západní části Mosulu. Z města už uprchlo celkem přes 200 tisíc lidí

Jednotky irácké armády obnovily v neděli útoky na pozice radikálů z organizace Islámský stát v západní části Mosulu. S odvoláním na armádního mluvčího o tom informovala agentura Reuters. Od počátku operací už muselo podle nedělní zprávy Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) své domovy opustit 45 000 lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Irácké jednotky po dvou dnech obnovily útok na západní část Mosulu.

Irácké jednotky po dvou dnech obnovily útok na západní část Mosulu. | Zdroj: Reuters

Irácká armáda se za podpory leteckých úderů mezinárodní koalice vedené USA a šíitských polovojenských jednotek snaží dobýt historickou část Mosulu na západním břehu řeky Tigris. Postupuje přitom z jihu a jihozápadu.

Armáda zahájila útok mimo jiné na čtvrť, v níž stojí správní budovy provincie Ninive, jejíž je Mosul metropolí. Postup do historického středu města obnovila po dvou dnech, kdy pokračování bojů neumožňovala nepřízeň počasí.

Bojovníci Islámského státu nemohou prchnout z Mosulu do bašty v Tall Afar. Irácká armáda jim odřízla cestu

Číst článek

Už minulý týden se iráckým silám podařilo dobýt mosulské letiště, z nějž učinily hlavní základnu pro další operace. V pondělí vojáci vybojovali také klíčový most přes Tigris. Východní část Mosulu ovládá bagdádská vláda již od ledna.

Podle IOM muselo od počátku operace na osvobození Mosulu prchnout ze svých domovů už 45 000 lidí. Většina jich nyní žije v záchytných táborech, které vznikly v okolí druhého největšího iráckého města. Podle mezinárodním humanitárních organizací jsou ale tyto tábory už na pokraji své kapacity. Celkem se již kvůli bojům o Mosul mimo své domovy ocitlo přes 206 000 lidí, uvedla v neděli rovněž IOM.

Vytlačení radikálů z IS z Mosulu by prakticky znamenalo porážku samozvaného chalífátu v Iráku. Islamisté nadále ovládají území ve východní Sýrii. Kurdské a arabské jednotky s podporou USA tu ale před časem zahájily ofenzivu s cílem obklíčit místní baštu IS - město Rakka.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme