Faksův kousek na mantinelu sklidil obdiv. Přitom jsem se jen snažil vyhnout obránci, říká útočník

EXKLUZIVNĚ, VIDEO UVNITŘ. Jeho gól vzbudil nebývalý zájem. Útočník Radek Faksa předvedl v NHL hokejovou vynalézavost, když v utkání s New Yorkem Islanders vytvořil gólovou akci po sklouznutí na mantinelu. „Ani mi to nepřišlo, jen jsem se snažil vyhnout obránci,“ řekl forvard Dallasu. Potěšila ho odezva lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hokejový útočník Radek Faksa (vpravo) v souboji s Calvinem de Haanem z New Yorku Islanders

Hokejový útočník Radek Faksa (vpravo) v souboji s Calvinem de Haanem z New Yorku Islanders | Zdroj: Reuters

Dallas v domácím zápase s Islanders sice prohrál, ale Faksova trefa se stala na sociálních sítích hodně populární. Za stavu 1:1 ukázal český útočník prozíravost. Aby se vyhnul nárazu od obránce Scotta Mayfielda, uskočil na mantinel, po kterém se sklouzl do útočného pásma. Z následné akce sám skóroval.

„Viděl jsem, že obránce nemá zájem hrát kotouč. Skočil jsem na mantinel a sklouznul se,“ popsal svou akci z předminulého utkání třiadvacetiletý útočník. Z týmového hlediska ale moc spokojený být nemůže a to i přes fakt, že Stars v noci zvítězili na ledě Floridy. Na příčku zajišťující play-off totiž ztrácí šest bodů.

Na první pohled ztráta není moc velká, ale zároveň se nedá předpokládat, že hlavní soupeři Dallasu St. Louis a Los Angeles budou neustále prohrávat. „Sezona není podle našich představ. Děláme hloupé chyby, které nás připravily o body a ty nám teď chybí,“ litoval po těsné výhře nad Floridou, kterou minutu a půl před koncem trefil švédský obránce Klingberg.

Osobně ale může být rodák z Opavy spokojen s probíhajícím ročníkem. Skutečná síla hokejistů se v NHL často ukáže ve druhé sezoně, kdy už se obrany soupeře na loňské nováčky připravují zodpovědněji. Faksa ale má na kontě 29 bodů v 63 zápasech, což není špatný výsledek.

„ Sezona není podle našich představ. Děláme hloupé chyby, které nás stojí body a ty nám teď chybí. Útočník Dallasu Radek Faksa “

„Občas se na statistiky mrknu, ale tak moc je neřeším,“ říká skromně vítěz AHL z roku 2014. „Celkově se cítím dobře. Dostávám hodně prostoru na ledě, takže mám dost sebevědomí,“ dodává. K větší herní pohodě mu pomáhají také dva Čeští spoluhráči Jiří Hudler a Aleš Hemský. Ti sice měli v letošní sezoně hodně zdravotních problémů, ale Faksa si jejich přítomnosti v kabině váží.

„Přeci jen mají odehráno přes deset sezon v NHL, takže mi mají co dát. No a samozřejmě potěší čeština a srandičky v kabině,“ těší Faksu. Český útočník sám přiznává, že v následujících sedmnácti zápasech bude Dallas potřebovat menší zázrak, aby se prokousal mezi nejlepších osm týmů Západní konference.

Pokud se mu to ale nepodaří, je třináctka draftu z roku 2012 připravena pomoci národnímu týmu na světovém šampionátu v Paříži: „Pokud budu v pořádku, rád bych jel.“

Jakub Knoll, Michal Sobotka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme