Fillona v Paříži podpořilo až 200 tisíc lidí. Příbuzné a známé platí všichni politici, říkají příznivci

Na pařížském náměstí Trocadero podpořilo prezidentského pravicového kandidáta Francoise Fillona podle některých odhadů až 200 000 lidí. Fillon řekl, že zatím kvůli podezření z fiktivního zaměstnávání své manželky za státní peníze neodstoupí. Za své chyby se omluvil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzského prezidentského kandidáta Fillona podpořilo 200 000 lidí.

Francouzského prezidentského kandidáta Fillona podpořilo 200 000 lidí. | Zdroj: Reuters

Podle šedesátiletého Gilla, který žije na předměstí Paříže, mluví Fillon jasně, jeho program je čitelný s důrazem na ekonomiku a bezpečnost a program. Žádný jiný kandidát se mu podle Gilla nepodobá.

Příznivkyně Fillona, která přijela až z Nantes, doufá, že její kandidát z předvolebního boje neodejde. Podle ní platí své rodinné příslušníky a známé většina zákonodárců. Pro ni to určitě není důvod, proč by se měl kandidatury vzdát.

Část Fillonovy strany ale chce, aby místo něj kandidoval na prezidenta bývalý premiér Alain Juppé, který je připraven do předvolebního boje vstoupit. Jeho možný návrat na politickou scénu ale může vyvolat totální rozkol v Republikánské straně. V případě, že vstoupí Juppé do předvolebních bojů, je připraven svou kandidaturu oznámit další Republikán a bývalý ministr Francois Baroin.

Další rána pro Francoise Fillona. Vyšetřovatelé prezidentskému kandidátovi prohledali pařížský byt

Číst článek

Fillonova příznivkyně z Nantes ale dodala, že pokud vedení strany donutí Fillona, aby odstoupil, tak v žádném případě nebude hlasovat pro Juppeho. Prý už jen proto, že je starý.

Podle agentury AP byl dav, který přišel podpořit Fillona na nedělní shromáždění v centru Paříže, velký, ale ne obrovský. Dorazili převážně starší lidé, kteří tvoří nejvěrnější Fillonovu voličskou základnu, a částečně rodiče s dětmi, které přilákala podpora tradičních katolických rodinných hodnot.

Francouzská média spekulovala, že počet účastníků ukáže, jakou podporu Fillon má. Podle organizátorů dorazilo na shromáždění 200 000 účastníků. Policejní zdroje však podle televizní stanice BFM mluví o 35 000 až 40 000 účastnících.

Fillon vyzval své stoupence, aby ho neopouštěli i při zvyšujícím se tlaku na jeho odstoupení. Po jeho boku stála i manželka Penelope, která stejně jako dav mávala vlajkou a skandovala s davem "Fillon, prezident!" a "Vyhrajeme!"

Tři čtvrtiny Francouzů si přejí Fillonovo odstoupení

Fillon byl původně favoritem voleb, o přízeň voličů ho však připravilo podezření, že jeho manželka a děti neoprávněně pobíraly příjmy jako parlamentní asistenti. Minulý týden se navíc ukázalo, že bude zřejmě obviněn ze zneužití veřejných financí.

Čelní činitelé Republikánů na pondělí svolali krizové jednání, kde budou jednat o situaci. Rozhodnout musí do 17. března, kdy je uzávěrka kandidatur. První kolo voleb hlavy státu bude koncem dubna.

Pravda zvítězí, prohlásil Fillon. V kampani hodlá pokračovat problémům navzdory

Číst článek

Představitel Republikánů, který je také blízkým spojencem bývalého prezidenta Nicolase Sarkozyho, Christian Estrosi řekl televizní stanici BFM, že se spolu s dalšími kolegy, kteří mají vysoké postavení ve straně, chystá předložit prohlášení, ve kterém navrhnou, aby Fillona nahradil Juppé. Jeden z podporovatelů Juppého, Jean Leonetti agentuře Reuters řekl, že Juppé v sobotu večer jednal o situaci se Sarkozym a nejspíš nastínil podmínky, za kterých by mohl Fillona nahradit. Jednou z nich je podle něj to, že Fillon výměnu podpoří.

Průzkum agentury Ifop zveřejněný v sobotu ukázal, že 71 procent francouzských voličů si přeje, aby Fillon odstoupil. Klesla i podpora z jeho tábora, a to na 53 procent ze 70 procent před dvěma týdny.

Agentura Kantar Sofres-OnePoint pak v neděli zveřejnila předvolební průzkum, podle kterého by Fillon neprošel do druhého kola. Naopak Juppé by podle tohoto průzkumu v případě, že by ho nahradil, do druhého kola postoupil.

Francouzského prezidentského kandidáta Fillona podpořilo 200 000 lidí. | Foto: Reuters

Francouzského prezidentského kandidáta Fillona podpořilo 200 000 lidí. | Foto: Reuters

Francouzského prezidentského kandidáta Fillona podpořilo 200 000 lidí. | Foto: Jan Šmíd

Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme