'Mám IQ 74. Od mala jsem agresivní. Činů lituji a velice se omlouvám.' Útočnici ze Smíchova hrozí doživotí

Útočnice z pražského Smíchova tvrdí, že byla v době činu nepříčetná. Žena je obžalována z vraždy a z pokusu o vraždu. Podle znalců trpí útočným a nekrofilním sadismem. Žena, kterou před tím pustili z Psychiatrické nemocnice v Bohnicích, ubodala v pražském obchodním centru zákaznici. O dva týdny dřív se snažila jinou ženu uškrtit tričkem v pražské kavárně. Hrozí jí až doživotní trest.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Žena je obviněná z vraždy a pokusu o vraždu.

Žena je obviněná z vraždy a pokusu o vraždu. | Foto: Filip Jandourek

Znalci označili ženin pobyt na svobodě za extrémně nebezpečný. I kvůli tomu, že by znovu mohla zaútočit, prodloužil pražský Městský soud ženě letos v lednu vazbu.

„Mám IQ 74. Od mala jsem agresivní. Činů lituji a velice se omlouvám. Už bych to neudělala,“ uvedla obžalovaná žena u soudu.

Žena podle obžaloby chtěla zabíjet už dva týdny před událostí v obchodním centru Anděl na pražském Smíchově. Loni 5. července se pokusila uškrtit dívku v kavárně na Újezdě. „Měla jsem chuť uškrtit nějakou dívku a pomilovat se s ní," řekla v pondělí u soudu.

Po tomto incidentu ji policisté nechali převézt do Psychiatrické nemocnice v Bohnicích, údajně však lékařům informace o útoku nepředali. Napadená dívka ve své výpovědi na policii uvedla, že jí zasahující policisté dali na výběr - buď bude muset na služebnu kvůli sepsání záznamu, nebo nic nenahlásí a oni se postarají, aby byla útočnice převezena do Bohnic. Generální inspekce bezpečnostních sborů proto už navrhla dvojici policistů obžalovat. „Nedovezli mě ani na stanici. To není normální, vždyť já jsem sexuální deviant," podivila se obžalovaná. Zdravotníci ženu po dvou týdnech propustili, ve stejný den zabíjela.

"Zvolila jsem to jednodušší," řekla prý dívka, která se pondělního soudu nezúčastnila. Soud četl i výpověď primáře oddělení, na kterém Sudků po události v kavárně pobývala. Policisté podle něj lékařům neřekli, co se v kavárně odehrálo, v záznamech o příjmu bylo podle něj uvedeno pouze to, že Sudků je v léčebně na vlastní žádost. Vyprávění o útoku považovali zdravotníci za plody její fantazie. "Neměli jsme žádné indicie o tom, že by se dopustila agrese proti lidem nebo zvířatům," uvedl primář.

Svou oběť si prý vybrala proto, že jí připomněla adoptivní matku. Soudu řekla, že poté, co byla z léčebny propuštěna, se jí zatmělo v hlavě. Nůž, kterým čtyřiapadesátiletou ženu ubodala, si opatřila přímo v prodejně. Ženu bodla dvakrát, napadená zraněním podlehla na místě. „Byla jsem nepříčetná," řekla obžalovaná. Dodala, že činu lituje, a omluvila se rodině zabité ženy. „Omlouvám se, že jsem jim vzala manželku a maminku, že s nimi nebyla na Vánoce doma," řekla.

„Pokud paní obžalovaná tvrdí, že byla v době činu nepříčetná, jde o její subjektivní hodnocení, tak ona vnímá svoje pocity," uvedla žalobkyně Jana Murínová. „Ze znaleckých posudků rozhodně nevyplývá, že by v době obou činů byla nepříčetná," dodala.

Lékaři z Bohnic nepochybili, za smrt ženy v nákupním centru může špatná komunikace

Číst článek

Změna pohlaví příčinou agresivity

Podle znalců trpí žena útočným a nekrofilním sadismem, protiprávnost svého jednání ale podle nich byla schopna rozpoznat. „Ovládací schopnosti byly sníženy, ale nepodstatně," uvedli. Výrazněji ženu porucha ovlivnila u prvního pokusu o vraždu, v druhém případě zabíjela proto, že byla frustrovaná kvůli propuštění z léčebny. Podle znalců o příčetnosti svědčí i to, že čin plánovala. „Určitě se jí nezatmělo před očima, když si brala ten nůž, když si vybírala zbraň," řekli v pondělí znalci.

Obžalovaná, někdejší zdravotní sestra a sanitářka, v pondělí vypověděla, že byla agresivní už od dětství. Řekla, že v mládí zabíjela a znásilňovala psy.

Sadistické myšlenky se u ní však prý začaly objevovat až ve chvíli, kdy chtěla podstoupit přeměnu v muže a začala brát hormonální injekce. Poté začala myslet na to, že by chtěla uškrtit nějakou ženu. Lékařům v Bohnicích prý několikrát opakovala, že je nebezpečná a že může někoho zabít.

Pozůstalí chtějí odškodnění

Ženě hrozí za vraždu a pokus o ni až doživotní trest. Rodina zemřelé ženy také požaduje 850 tisíc korun jako náhradu nemajetkové újmy. Předseda senátu Stanislav Králík v pondělí plánuje vyslechnout další znalce a jednoho svědka, verdikt by soud mohl vynést v úterý.

Kvůli zásahu v kavárně na Újezdě jsou od minulého týdne obžalováni ze zneužití pravomoci dva policisté. Žalobci pro ně navrhli zákaz činnosti. Obžalobu projedná Obvodní soud pro Prahu 1, jednání zatím nenařídil.

ČTK, Veronika Hlaváčová, ph Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme