Mamut na kmíně? Jaký byl pravěk na východě Čech?

27. únor 2017

Také v Pardubickém kraji se proháněla stáda mamutů pronásledovaná hordami jejich lovců. Život našich praprapředků ale rozhodně nebyl tak romantický, jako se o tom píše třeba v populárních kníhách Eduarda Štorcha nebo pohádkách.

„Na východě Čech máme jedno z míst, kde byl podle archeologů mamut porcován. Je to ve Svobodných Dvorech na Královehradecku,” říká archeolog Východočeského muzea v Pardubicích Jan Jílek s tím, že právě na tomto místě našli archeologové důkaz v podobě mamutích kostí, mezi kterými byly také kousky pravěkých kamenných nástrojů.

„Například na Pardubicku ale takový jasný důkaz nemáme. Jsou tu ale doklady pobytu lidí v té době i paleontologické nálezy mamutích kostí, takže není vyloučeno, že i tam byl mamut loven,” doplňuje archeolog.

Čtěte také

Mohli jíst pravěcí lidé mamuta na kmíně, jak ho ochutnali ve večerníčku Mach a Šebestová? To asi ne, lidé té doby ještě s největší pravděpodobností neznali nádoby, ve kterých by maso vařili. Upravovali ho pravděpodobně na ohništích, maximálně na horkých kamenech.

Archeologové v Chvaleticích na Pardubicku

Nejedli ale, jak jsme se dlouho domnívali, zřejmě pouze maso. Archeologové už objevili i důkazy, že lidé v pravěku jedli i rostlinou stravu a možná měli i něco jako mouku. Na Blízkém východě totiž objevili zbytky škrobových zrn na kamenných nástrojích starých i 30 tisíc let. Mohly to být mlecí kameny, na kterých si lovci k mamutům mleli jako přílohu zrnka trav, kapradin atd.

Jeskyně v Pardubickém kraji neobývali

Mylná je take představa, že pravěcí lidé bydleli v Pardubickém kraji v jeskyních. „Musíme si uvědomit, že lidé v té době neměli trvalá sídliště, měli tábořiště, která byla závislá například na pohybu zvěře,” říká archeolog Jan Jílek.

Podle něj se ale už v mladší době kamenné s největší pravděpodobností začínají stavět i první trvalé příbytky. Byly to domy ze dřeva s proutěným výpletem, který byl omazán hlínou. „Pozůstatky půdorysů prvních domů jsme nalezli na Pardubicku třeba v Dražkovicích, při stavě silnice I/37, která spojuje Dražkovice a Chrudim nebo napříkald v Libišanech.

Čtěte také

Dnes krajské město Pardubice v pravěku ale významné nebylo, tehdejší lidé měli spíš zájem o oblast dál k Chrudimi. „Na Pardubicku jsou tři takové pravěké lokality - Mikulovice, Slepotice a Třebosice, odkud pochází krásná hlavička neolitického kozlíka, kterou má obec ve znaku,” říká archeolog Jílek a dodává: „Pardubice pro pravěkého člověka moc neznamenaly. Život v té době se odehrávl spíše krom oblasti mezi Pardubicemi a Chrudimí, pak třeba také v povodí řeky Loučné a na Přeloučsku.”

autor: RUS
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.