Ikonické 'chruščovky' půjdou k zemi, nařídil Putin. Někteří obyvatelé se ale stěhovat nechtějí

Ruský prezident Vladimir Putin nařídil do dvou let zbourat poslední pětipatrové domy v Moskvě. Bytovky zvané chruščovky nechal postavit tehdejší sovětský vůdce Nikita Chruščov, aby tím vyřešil bytový problém obyvatel města. Provizorní řešení se protáhlo na šedesát let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chruščovka ve městě Tomsk (ilustrační foto).

Chruščovka ve městě Tomsk (ilustrační foto). | Foto: Creative Commons Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0

Světlana Kočerinová bydlí v pětipatrovém domě nedaleko centra Moskvy už odmalička. „V této čtvrti vládne svá atmosféra. Ta se nám všem líbí. Všichni se tady navzájem známe a zdravíme se. Večer všichni místní lidé vycházejí na ulici, když je dobré počasí, a já cítím, že tady je všem pohodlně a že to tady lidi mají rádi. V nových čtvrtích to tak není. Tam je prostě jen spousta lidí na jednom místě. Někdy k nám chodí a my k nim. Neviditelná hranice přesto existuje,“ říká Světlana a ukazuje na mnohoetážní nové domy za onou neviditelnou hranicí chruščovovských pětipatrových domů. Navzdory všem ideologiím tady vznikla vlastní společnost.

Rusové si v chataření a zahrádkaření libují stejně jako Češi

Číst článek

„Pětipatrovky jsou různé. Některé jsou opravdu v havarijním stavu a lidé by se z nich rádi odstěhovali. Ale naše domy jsou kvalitně postavené. Navrhovali je ještě v stalinském období a my jsme jakousi přechodnou etapou k chruščovské éře. Moje máma žije v sousední ulici, v domě z roku 1953. Taky v cihlové pětipatrovce. Jenom místnosti a kuchyň u ní je větší,“ dodává Světlana.

- Kvůli likvidaci domů zvaných chruščovky přijde o domov 1,6 milionu lidí, tedy asi 13 procent obyvatel metropole, napsal list Vedomosti.
- Podle plánu strhnou v Moskvě přibližně 25 milionů metrů čtverečních obytné plochy. Město na realizaci projektu vyčlenilo 300 milionů rublů (přes 130 milionů korun), nová výstavba má přijít až na 2,4 bilionu rublů.
- Podle zdroje z radnice bude pro přesídlení potřeba více než 30 milionu metrů čtverečních nové obytné plochy. Město musí navíc postavit novou infrastrukturu.
- Podle starosty Moskvy Sergeje Sobjanina má město na projekt dostatek peněz. Radnice na realizaci projektu už uvolnila 100 milionů rublů ročně po dobu následujících tří let.
- Přesné informace o domech, které budou strženy, zatím nejsou. Projekt se ale údajně týká přibližně osmi tisíc domů postavených mezi lety 1950 a 1970.

Pro představu, tento byt má plochu 38 metrů čtverečních. Kuchyně šest metrů, hlavní pokoj kolem dvaceti metrů a menší pokojík pro dceru 12 metrů. Jejich rodinu bolševici vyhnali ze soukromého domu, který znárodnili.

„Dům zbořili. Doteď zeje na jeho místě jáma. Před deseti lety jsme se tam byli podívat – našli jsme ještě zbytky našeho jabloňového sadu,“ vzpomíná Světlana.

V ruském bytě se obvykle přátelé setkávají v kuchyni. Zvláštním hostům nabízejí obyvák, ale tam se nedozvíte zajímavé podrobnosti.

Drahé místo s atmosférou

Tzv. chruščovky měly sloužit pracujícímu sovětskému lidu jako dočasné a provizorní řešení bytového problému. Dočasnost se protáhla na šedesát let a mnozí obyvatelé se s tím jen smířili, ale i sžili.

„Nám už třikrát oznámili, že naše domy budou bourat. Pak to vždycky odložili. Teď nám řekli, že přijdeme na řadu v roce 2020. Víte, náš obvod je hodně drahý – vedle je Botanická zahrada, Ostankinský park. Pozemky jsou příšerně drahé. Proto chtějí, aby tady stály vysoké domy. My tady chceme zůstat za každou cenu. My jsme se tu narodili, je to náš domov. A tady to má svou atmosféru,“ uzavírá Světlana.

Martin Dorazín, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme