Francouzi kupují Opel. Z Peugeotu bude druhá největší automobilka v Evropě

Evropu čeká velký automobilový obchod. Francouzský koncern Peugeot-Citroën (PSA) se chystá od General Motors koupit německý Opel. Francouzská společnost se tak stane druhou největší automobilkou v Evropě. Automobilky mají obchod oznámit v pondělí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Logo automobilky Opel.

Logo automobilky Opel. | Zdroj: Reuters, Reuters

Důvodem prodeje je dlouhodobá ztráta evropská divize americké společnosti. V červených číslech je Opel už od roku 2000. Ztráta pokračovala finanční krizí a automobilka se z ní nedokázala ani po šestnácti letech dostat.

Společnost General Motors o prodeji Opelu uvažovala už v minulosti, nakonec se ale automobilka rozhodla divizi restrukturalizovat. Jenže ani zavírání továren a propouštění zaměstnanců firmě nepomohlo.

Francouzská společnost Peugeot-Citroën se tak stane druhou největší automobilkou v Evropě. S asi šestnáctiprocentním podílem na trhu předběhne konkurenční Renault. Z evropské konkurence bude větší už jen německý Volkswagen.

Šéf PSA Carlos Tavares prohlásil, že si od obchodu slibuje úspory a také navýšení prodejů. Společnost by podle něj mohla brzy prodávat víc než pět milionů vozů ročně. Zaměstnanci Opelu i jeho sesterské značky Vauxhall se ale bojí o svá pracovní místa.

Peugeot a Citroën totiž vyrábí velmi podobné modely jako Opel a řada z nich jsou přímí konkurenti. Prodávají navíc na stejných trzích - až dvě třetiny příjmů obou firem pochází z Evropy.

Podle jednoho z inženýrů automobilky Citroën Érica Peultiera je to šance pro růst. „Je naprosto nevyhnutelné, aby společnost rostla a získala význam v celosvětovém měřítku. Pokud firma neporoste, může to být risk,“ myslí si Peultier.

Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme