Filmová akademie kvůli Masarykovi zváží změnu pravidel Českých lvů

Prezidium České filmové a televizní akademie (ČFTA) zváží možnou změnu pravidel pro nominaci filmů na Českého lva. K tomuto kroku přimělo vedení akademie sobotní vyhlašování nejlepších filmů loňského roku. Většinu cen posbíral film Masaryk Julia Ševčíka, který oficiálně do českých kin vstoupí tento čtvrtek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český lev

Český lev | Foto: Český lev

Podle prezidenta Akademie Iva Mathé se ale musí případná změna pravidel dobře zvážit, aby některé filmy naopak nepoškodila.

„Ještě tento týden se setká prezidium. Některým to přirozeně zkazilo náladu, to využití, zneužití pravidel. Musíme si říct, jestli je to opravdu zásadní zneužití, nebo producentská strategie, která si vyžádá úpravu stanov,“ řekl Mathé Radiožurnálu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ivo Mathé o změnách pravidel udělování Českých lvů

Dvanáct ze čtrnácti cen

Film Masaryk dostal v sobotu dvanáct ze čtrnácti možných cen. Podle stanov se o něj mohl ucházet i proto, že producent ho uvedl v prosinci na sedm dnů do pražské Lucerny.

Český lev na sítích: A vyhrává film, který svět neviděl

Číst článek

Snímek Julia Ševčíka ovládl 24. ročník Českých lvů a vyvolal různorodé reakce na sociálních sítích. Lidé se nejčastěji pozastavovali právě nad tím, že vlastně Masaryka neviděli.

Dramatický film o životě syna prvního československého prezidenta vyhrál rekordních 12 sošek. Podle akademie se mohl pyšnit mimo jiné nejlepší režií, scénářem, kamerou, hudbou a oceněni byli i Karel Roden za titulní roli a Oldřich Kaiser za vedlejší roli prezidenta Edvarda Beneše.

Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme