Tusk zůstane 'prezidentem EU', Kaczyńského kandidát je bez šance, míní německá média

Polská nominace europoslance Jacka Saryusze-Wolského na funkci předsedy Evropské rady je podle německých médií výsledkem vnitropolitických sporů a bez šance na úspěch. Současný šéf Evropské rady a někdejší polský premiér Donald Tusk podle nich zřejmě na nadcházejícím summitu svou funkci obhájí. „Je to otázka, kterou si o víkendu mohla klást řada lidí v ústředí evropských vlád: Kdo je ten muž?“ píše deník Süddeutsche Zeitung o polské nominaci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda Evropské rady Donald Tusk

Předseda Evropské rady Donald Tusk | Zdroj: Reuters

V pozadí překvapivého kroku polské vlády vidí list hořké nepřátelství Tuska a předsedy polské vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslawa Kaczyńského.

Polák proti vůli... Poláků

„Jasné je, že evropský poslanec Saryusz-Wolski v diskusích na summitu nebude hrát žádnou roli,“ konstatuje bavorský deník. Šéfové států a vlád unijních zemí jsou podle něj s prací Tuska převážně spokojeni. „Bylo by to sice zvláštní, kdyby šéfové států a vlád zvolili Poláka proti vůli Polska, ale zdá se, že jsou k tomu připraveni.“

Tuska nechceme. Polská vláda navrhla do čela EU vlastního kandidáta

Číst článek

„Evropané mohou Tuska zvolit také proti vůli Poláků. Ale bylo by to poprvé, co by předseda Evropské rady nastoupil do úřadu proti své domovské zemi," vyjadřuje podobný názor deník Handelsblatt.

Tuska list vnímá jako přesvědčeného Evropana, který se vždy zasazoval o dobré vztahy mezi Polskem a Německem. Právě kvůli svým liberálním a mezinárodním postojům je dnes Tusk nepřítelem polské vlády, která by ráda Polsko přeměnila na autoritářský stát, míní list.

Polsko se kvůli některým kontroverzním změnám zákonů týkajících se například soudnictví dostalo do sporů s Evropskou komisí. Do této souvislosti dává polský spor o předsedu Evropské rady i zpravodajský server Spiegel Online. Nominace protikandidáta k Tuskovi podle něj znamená vrchol konfrontace s celou Evropskou unií.

Jacek Saryusz-Wolski | Foto: Wikimedia Commons

Tusk odváděl dobrou práci

"Tusk odváděl zatím jako organizátor summitů EU dobrou práci a prokázal se jako muž hledající rovnováhu," míní list Neue Osnabrücker Zeitung. Za odporem Jaroslawa Kaczyńského k Tuskovi podle něj stojí i přesvědčení šéfa PiS, že se Tusk v úřadu polského premiéra snažil zamlčet skutečné důvody havárie polského vládního letadla u ruského Smolenska v roce 2010. V letadle tehdy zahynulo 96 lidí, včetně Kaczyńského bratra a tehdejšího polského prezidenta Lecha Kaczyńského a jeho manželky.

Tusk není neutrální, tvrdí Kaczyński. Varšava se ho pokouší nahradit novým kandidátem

Číst článek

Deník Neue Osnabrücker Zeitung je přesvědčen, že by ostatní země Evropské unie měly na summitu dát najevo jasný postoj a přes odpor Polska potvrdit Tuska v čele Evropské rady.

Většina Poláků je pro Tuska

Polský ministr zahraničí Witold Waszczykowski se prý nestará o to, kolik států Saryusze-Wolského podpoří. „Nevím. Nepočítáme to. A nezajímá mě to, kdo ho podporuje. Zajímá mě, že je náš kandidát ve hře. Je jediným kandidátem Polska, který teď usiluje o post šéfa Evropské rady. Není žádný jiný kandidát,“ vyloučil ministr podporu Tuska.

Podle Waszczykowského zatím není jasné, zda bude Saryusz-Wolski vůbec do Bruselu ve čtvrtek pozván, sejde se ale s frakcí na summit, který bude předsedu Evropské rady volit, pozván.

Podle nového průzkumu polské agentury IBRiS Tuska pro druhé období v čele rady podporuje 54 procent Poláků, Saryuzse-Wolského 27. Europoslanci zvolenému za Občanskou platformu v neděli v noci přibyli na dveře poslanecké kanceláře v Lodži vulgární hesla a samolepky proti straně PiS, která teď Wolského do Bruselu posílá.

Podle českého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka z ČSSD hrozí, že střední Evropa přijde o svého člověka v čele Evropské unie, pokud Polsko bude prosazovat jiného kandidáta než Tuska. Zaorálek to řekl při příjezdu na pondělní jednání unijních ministrů zahraničí a obrany v Bruselu.

Ke zvolení předsedy Evropské rady stačí kvalifikovaná většina členských států. Ostatní země proto mohou Polsko na summitu přehlasovat. Bývalý polský premiér Tusk stojí v čele rady od roku 2014. Pokud ho summit ve funkci potvrdí, bude tento úřad zastávat dalšího dva a půl roku. Potřetí už kandidovat nemůže.

ČTK, Filip Harzer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme