Mírnější pokuty za kontrolní hlášení? Nejde o narovnání podnikatelského prostředí! namítají živnostníci

Nejdřív nesmlouvavá přísnost, teď zmírňování pravidel. Tak by se dal stručně shrnout vývoj kontrolního hlášení DPH. To musí od loňského ledna pravidelně vyplňovat zhruba půl milionu českých živnostníků.

Každá chyba nebo zpoždění se trestá, nejnižší pokuta činí tisíc korun, ale třeba už 30 tisíc korun hrozí plátcům, kteří nedodali včas doplnění nebo potvrzení údajů v hlášení. Ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO ohlásil, že se pokuty zmírní.


Kontrolní hlášení je důležitý institut, který pomáhá narovnat podnikatelské prostředí. ALENA SCHILLEROVÁ

„Zavedli jsme sice institut promíjení pokuty za kontrolní hlášení už minulý rok, ale aplikace nějakým způsobem nefunguje. Dnes by to mělo být velice konkrétní – ti, kteří dostali pokutu za kontrolní hlášení v roce 2016, tak si můžou požádat správce daně o prominutí dvou pokut, a to bez ohledu na příčinu pochybení,“ řekl Andrej Babiš.

Čtěte také

Náměstkyně ministra financí pro daně a cla Alena Schillerová v té souvislosti připomíná, že nastavení pokut je v pořádku, protože chrání poctivé plátce před nepoctivými – ti, pokud by sankce byli nižší, by mohli častěji porušovat povinnosti ze zákona. „Ukázalo se, že by bylo dobré zavést a nastavit možnost prominutí,“ dodává.


Díky kontrolnímu hlášení se vybralo podstatně méně procent z DPH, než by se mohlo vybrat, kdyby nebylo. MONIKA MRÁZOVÁ

Prominout také bude možné pokutu 50 tisíc korun, když se plátce opozdí s reakcí na výzvu k podání kontrolního hlášení maximálně o pět dní. Bude možné odpustit i pokutu 30 tisíc, když plátce bude reagovat na výzvu k odstranění nesrovnalostí nejdéle pět dnů po termínu.

Takovou úpravu ale Monika Mrázová ze Sdružení podnikatelů a živnostníků ČR nepokládá za dostatečnou. „Je to více méně kosmetická úprava něčeho, co je špatné,“ vyzdvihuje. A pokud se hovořilo o narovnání podnikatelského prostředí, tak se podle ní srovnává nesrovnatelné.

„Pokuta půl milionu, která je pro velkou společnosti otázkou tržeb za minutu, tak pro živnostníka může znamenat zadlužení třeba i jeho vnuků,“ říká s tím, že v tomto směru žádné narovnání podnikatelského prostředí není.

autoři: všt , prh
Spustit audio