Čínští muži se chtějí ženit, ale nemohou. Chybí nevěsty

6. březen 2017

31letý Ťüe Chao vlastní nemovitost a má dobrý plat. Rodině své nastávající manželky může nabídnout v přepočtu až 10 tisíc eur. Alespoň tak to uveřejnil v inzerátu, který si podal na jednom čínském seznamovacím serveru. A přesto se žádná zájemkyně neozvala.

„Asi je to pořád málo,“ říká zklamaně Ťüe. Jeho rodina ale více nabídnout nemůže. O tom, jak je pro čínské muže těžké najít si manželku, se rozepisuje čínský zpravodaj lucemburského listu Luxemburger Wort.

Po 30 letech takzvané politiky jednoho dítěte je v Číně nadbytek svobodných mužů, čteme v deníku.

Důvodem je také to, že čínská společnost dlouhou dobu preferovala chlapce před děvčaty. Mnoho těhotných žen, které čekaly dívku, proto podstoupilo potrat. Situace se změnila teprve před rokem, když čínská vláda politiku jednoho dítěte zrušila.

200 milionů svobodných

Důsledkem politiky jednoho dítěte je, že mužů je v Číně o 33 milionů více než žen. Z toho je 20 milionů mužů je ve věku, kdy by se mohli oženit. Jenže – pokud si čínský muž chce najít manželku, musí sáhnout hluboko do kapsy. Číňané jsou ochotni zaplatit v průměru v přepočtu osm tisíc eur ve formě věna rodině své nastávající ženy, píše list a dodává:

V některých oblastech rodiny dívek očekávají i mnohonásobně větší věno, čteme dále v listu Luxemburger Wort. Často tomu tak bývá na venkově. „Především ve venkovských oblastech se muži velice obávají, že skončí jako staří mládenci někde v zapadlé vesnici,“ říká sociolog Chu Sing-tou. A deník dodává, že v současnosti žije v Číně více než 200 milionů svobodných.

Úřady v Tchaj-čchienu v provincii Che-nan se rozhodly proti vysokým nákladům mužů bojovat. V listu čteme, že výše věna v regionu nesmí přesáhnout 60 tisíc jüanů v přepočtu 4800 eur. A úředníci vyzývají i ke snížení výdajů za celou svatbu. Velké investice rodin do svatební hostiny totiž často vedly ke kuriózním situacím. Například nebylo výjimkou, že se u svatebního stolu sešlo více než tisíc hostů. Podle nové směrnice teď musí stačit deset stolů, píše autor článku a pokračuje.

dítě, Číňan

Úředníci v Tchaj-čchienu nebudou hříšníky pokutovat. Nicméně osoby, které se zabývají přípravou svateb, a také tamní kádry z komunistické strany v případě překročení povolených částek zakročí.

Číňané nestojí o mužatky

Deník Luxemburger Wort si všímá, že nová pravidla mají na čínských sociálních sítích převážně pozitivní ohlas. „Manželství není jen pro bohaté,“ napsala jedna z uživatelek. Jiný uživatel uvedl, že úředníci sice směrnici vydali s dobrým úmyslem, ale že o výši výdajů na svatbu by měly rozhodovat rodiny snoubenců.

Autor článku poznamenává, že svatby mají v současné Číně stále vysokou společenskou hodnotu. Podle mínění většiny by lidé měli uzavřít manželství, než jim bude třicet. A u většiny čínských žen tomu tak je. Podle statistik se 90 procent Číňanek do třicátého roku života provdá. Ženy, kterým se provdat nepodaří, to ale mají v Číně těžké. Svůj protějšek si totiž na rozdíl od mužů „koupit“ nemohou.

Právě naopak, pokračuje autor článku. Ženy, které jsou úspěšnější a bohatší než muži, společnost neakceptuje a často je označuje za mužatky. Přitom v Číně dnes podobně jako na Západě existuje mnoho žen, které se věnují kariéře a nemusejí se vdávat z finančních důvodů, uzavírá čínský zpravodaj lucemburského listu Luxemburger Wort.

autor: rer
Spustit audio