Argentina bez fotbalu. Hráči stávkují, bez výplat jsou i pět měsíců

Argentina se zřejmě jen tak nedočká ligového fotbalu. Přestávka na přelomu roku, tedy na jižní polokouli letní pauza, se už podruhé prodloužila, tentokrát kvůli stávce fotbalistů. A o víkendu se nehrálo ani jedno utkání první, druhé ani třetí ligy. Hráči hrozí, že dokud nedostanou doplacené dlužné platy, na ligové trávníky se nevrátí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Když už argenitnští fotbalisté vyběhnou na trávník, je to v reprezentačním dresu či v zahraničí

Když už argenitnští fotbalisté vyběhnou na trávník, je to v reprezentačním dresu či v zahraničí | Zdroj: Reuters

O víkendu se tedy v Argentině hrály jen amatérské soutěže. Hráčské odbory profesionálů požadují doplacení platů, které řada klubů dluží, některé už pět měsíců. Nejde tedy o klasickou stávku za zvýšení mzdy.

Krize začala už v loňském roce a odstartoval ji korupční skandál uvnitř Argentinského fotbalového svazu (AFA). Ten tvrdí, že jednání postoupila a že v pátek už liga začne. Hráči ale hodlají dál stávkovat, dokud nedostanou zaplaceno.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stávku argentiskcýh fotbalistů a její příčiny vysvětlil reportér ČRo David Koubek

Zevnitř Argentinské fotbalové federace zazněl jeden varovný hlas – Armando Pérez, což je muž, kterého mezinárodní federace FIFA dosadila dovnitř argentinského svazu jako šéfa takzvané normalizační komise, řekl deníku La Voz del Interior, že neví, co udělat, aby stávka skončila.

Argentinským fanouškům tak možná nezbude než dívat se na výkony argentinských hráčů v zahraničí, a že jich je dost. Snem mnoha profesionálních fotbalistů v zemi je hrát v zahraničí – a peníze jsou v tomto případě často hlavním důvodem.

Program "Fotbal pro všechny" skončil

Ke krizi výrazně přispěl i argentinský stát. Kromě krize, ve které už kluby byly, také vyschnul jeden z hlavních pramenů financování fotbalu. Tím byl už od roku 2009 program Fotbal pro všechny, spuštěný populistickou prezidentkou Cristinou Fernándezovou. Stát v podstatě převzal vysílání fotbalových přenosů, které byly dřív většinou na placených kanálech.

Časy vysílání se rozprostřely do celého víkendu – od pátku až dokonce do pondělí, rozšířila se i nejvyšší soutěž.

Jenže současný prezident Mauricio Macri, bývalý šéf klubu Boca Juniors, udělal to, co slíbil už v předvolební kampani v roce 2015 – program zrušil. Sice to rozhodnutí odložil, protože to znamenalo opravdu velký zásah do financí, ale nakonec kvůli napjatému rozpočtu musel.

Kluby a fotbalový svaz sice začaly jednat opět se soukromými kanály, ale zatím se nedohodly, stát ještě ve čtvrtek připsal na účet svazu v přepočtu přes půl miliardy korun, ale ani to stávku neodvrátilo.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme