Dvojice Čechů půjde před turecký soud v květnu. Diplomacie pracuje na jejich vydání do vlasti

Turecká justice určila datum soudu se dvěma zadrženými Čechy. Markétu Všelichovou a Miroslava Farkase čeká soud 10. května. Turecko viní dvojici z členství v kurdské milici YPG, kterou považuje za teroristickou organizaci. Hrozí jim sedm a půl až patnáct let vězení. Oba vinu odmítají a tvrdí, že poskytovali pouze humanitární pomoc.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Markéta Všelichová a Miroslav Farkas

Markéta Všelichová a Miroslav Farkas | Foto: Janusz Konieczny

Na jejich straně je také ministr zahraničí Lubomír Zaorálek z ČSSD. Podle jeho mluvčí Ireny Valentové oba Češi komunikují přes svého právníka. Ministerstvo vede s Ankarou kvůli případu intenzivní jednání.

„Česká diplomacie pracuje od samého začátku na tom, aby oba čeští občané v Turecku byli vydáni do České republiky. A to bude pro nás i pozitivní konec celého případu,“ popsala Valentová.

Ministr Zaorálek už dříve pro Radiožurnál připustil, že by si dvojice mohla odpykat trest v Česku. „Myslím si, že i turecká strana má zájem s námi o tom jednat a pro mě je tohle docela zásadní. Věřím, že podle toho, jak tato jednání probíhají, bude zájem řešit i tu věc tak, aby na jedné straně se učinilo zadost právu a na druhé straně, aby se vzaly v potaz dobré vztahy obou zemí,“ popsal Zaorálek.

Podle Zaorálka chtěla dvojice vybudovat na území Sýrie polní nemocnici. Turecko je ale viní z členství v ozbrojené složce Strany demokratické unie, která hájí politické zájmy syrských Kurdů. Ankara ji považuje za odnož teroristické skupiny, Západ s ní ale spolupracuje v boji proti takzvanému Islámskému státu.

Václav Jabůrek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme