Německo opět zrušilo vystoupení tureckého ministra. Budova měla nedostatečnou protipožární ochranu

Severoněmecký Hamburk zakázal úterní vystoupení tureckého ministra zahraničí Mevlüta Çavuşoglua v tomto přístavním městě. Důvodem je podle veřejnoprávní televize ARD nedostatečná protipožární ochrana budovy, v níž měl Çavuşoglu mluvit. Jde o již několikátý podobný krok německých měst vůči tureckým ministrům za posledních pár dní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turecký ministr zahraničí Mevlut Cavusoglu.

Turecký ministr zahraničí Mevlut Cavusoglu. | Zdroj: Reuters

Zástupci Ankary se svými vystoupeními v Německu snaží zmobilizovat zdejší turecké občany pro podporu kontroverzních změn turecké ústavy v dubnovém referendu. I když oficiálně je německá vláda proti zákazům podobných vystoupení, německá města je opakovaně ruší.

Çavuşoglu, který se má ve středu v Berlíně setkat se šéfem německé diplomacie Sigmarem Gabrielem, je třetím ministrem, který to za poslední týden pocítil. Hamburská policie odpoledne uvedla, že nevidí důvod k zákazu Çavuşogluova vystoupení, večer tak ale kvůli nedostatečné protipožární ochraně učinila radnice příslušné městské části.

V Německu zrušili vystoupení tureckého ministra. Měl podpořit posílení pravomocí prezidenta

Číst článek

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, z něhož změny turecké ústavy podle kritiků učiní prakticky neomezeného vládce, v neděli rušení mítinků kritizoval a postup německých úřadů přirovnal k praktikám nacistů v minulosti. Německá kancléřka Angela Merkelová dnes jeho prohlášení odmítla jako něco, co se ani nedá komentovat.

Ze strany německých politiků zase opakovaně zaznívá kritika vystoupení tureckých ministrů na půdě spolkové republiky, kam podle nich zatahují vnitropolitický boj. Za paradoxní někteří z nich považují možnost, že by turečtí ministři využívali svobody slova v Německu k propagaci kontroverzních změn ústavy v době, kdy je stejná svoboda v Turecku mnoha lidem upírána.

Konkrétně jde v posledních týdnech zejména o případ německo-tureckého dopisovatele deníku Die Welt Denize Yücela, který je v Turecku ve vazbě. Němci tvrdí, že jen dělal svou práci. Jeho propuštění požaduje i kancléřka Merkelová.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme