Malajsijci nesmí opustit KLDR a naopak. Napětí mezi zeměmi kvůli vraždě Kim Čong-nama roste

Severní Korea v úterý oznámila, že dočasně zakázala občanům Malajsie opouštět její území. Chce tak prý ochránit bezpečnost svých diplomatů a občanů v Malajsii, informovala agentura Reuters. Malajsie vzápětí odpověděla stejným zákazem pro Severokorejce. Mezi KLDR a Malajsií panuje napětí kvůli nedávné vraždě bratra severokorejského vůdce Kim Čong-una na letišti v Kuala Lumpuru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ambasáda KLDR v Kuala Lumpur

Ambasáda KLDR v Kuala Lumpur | Zdroj: Reuters

Severokorejské ministerstvo zahraničí už informovalo o dočasném zákazu malajsijské velvyslanectví v Pchjongjangu, uvedla severokorejská státní agentura KCNA. KLDR podle ní doufá, že se podaří situaci brzy vyřešit, aby se vzájemné vztahy obou zemí mohly nerušeně rozvíjet.

Opatření bude podle Severní Koreje v platnosti, dokud Kuala Lumpur nezaručí bezpečnost jejích občanů v Malajsii.

Kdo byl Kim Čong-nam? Padlý korunní princ s dračím tetováním miloval svobodu a bál se mladšího bratra

Číst článek

Podle agentury AP není jasné, kolik Malajsijců pobývá v Severní Koreji a zda se nařízení týká také diplomatů země ležící v jihovýchodní Asii.

Malajsie na oznámení obratem reagovala a zakázala občanům KLDR opustit její území. Opatření platí s okamžitou platností, oznámil na Twitteru malajsijský vicepremiér Ahmad Zahid Hamidi.

Už v pondělí Severní Korea oznámila, že malajsijský velvyslanec bude vyhoštěn ze země. Reagovala tím na víkendové rozhodnutí Malajsie vypovědět ze země ambasadora KLDR.

Ředitel malajsijské policie v úterý mezitím oznámil, že dva Severokorejci, které chtějí vyšetřovatelé v souvislosti s vraždou Kim Čong-unova bratra Kim Čong-nama vyslechnout, se ukrývají na ambasádě KLDR v Malajsii.

Ambasáda KLDR v Kuala Lumpur. | Foto: Reuters

„Jak ještě dlouho se chtějí na velvyslanectví ukrývat. Je jen otázkou času, kdy vyjdou ven," řekl novinářům policejní šéf Khalid Abu Bakar. Severokorejské úřady podle něj s vyšetřovateli nespolupracují.

Kim Čong-nama, bratra současného severokorejského vůdce Kim Čong-una a zároveň nejstaršího syna bývalého vůdce Kim Čong-ila, zabili 13. února na letišti v malajsijské metropoli.

Malajsijští vyšetřovatelé dospěli k názoru, že ho usmrtil zakázaný bojový nervový plyn VX. Kim Čong-nam měl pověst hráče v kasinech a povaleče a byl dlouhodobě pro severokorejskou vládu trnem v oku.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme