Japonci na Muchu slyší. V Tokiu si poprvé prohlédnou celý cyklus Slovanské epopeje

V tokijském Národním uměleckém centru začíná výstava všech obrazů Slovanské epopeje Alfonse Muchy. Je to poprvé v dějinách, kdy celá dvacítka obřích pláten o českých a slovanských dějinách opustila hranice České republiky. Podle kurátorky výstavy Vlasty Čihákové Noshiro Japonci na Muchu hodně slyší.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovanská epopej Alfonse Muchy

Slovanská epopej Alfonse Muchy | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Japonci ho považují zřejmě za svého umělce, protože k němu mají ještě vřelejší vztah než je tady u nás běžné. V podstatě ta novinka jenom spočívá v tom, že poprvé uvidí Epopej ve svém celku. ona už tam Epopej asi třikrát cestovala, ale vždy to bylo jenom jedno dvě plátna. Teď to cestovalo kompaktně, teda natřikrát, jako cyklus,“ řekla Čiháková Noshiro Českému rozhlasu.

Zahájení výstavy se zúčastní český ministr kultury také Daniel Herman (KDU-ČSL) a pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Expozice potrvá do 5. června.

Muchův vnuk: Epopej má propagovat zemi, ale dědeček nechtěl, aby cestovala po světě

Číst článek

Letošní rok se v Japonsku připomíná jako Rok české kultury a představení Muchova cyklu s výjevy ze slovanské mytologie je jeho stěžejní částí.

Přepravní bedny, ve kterých Slovanská epopej poputuje do Japonska | Foto: Michaela Vetešková

Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme