ČEZ vypadl z největšího státního investičního fondu na světě, protože využívá uhlí

Norsko vyřadilo z portfolia státního investičního fondu akcie české elektrárenské společnosti ČEZ a dalších devíti světových firem, které těží nebo využívají uhlí. Oznámila to v úterý norská centrální banka, která největší státní investiční fond na světě spravuje. Ze strany banky jde už o třetí kolo vyřazování od roku 2015, kdy norský parlament rozhodl, že fond závislý na příjmech z ropy prodá kvůli ohledům na životní prostředí podíly ve firmách spojených s uhlím.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEZ (ilustrační foto)

ČEZ (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Vedle akcií ČEZ centrální banka z fondu vyřadila akcie firem Eneva, Great River Energy, HK Electric Investments, Huadian Energy, Korea Electric Power, Malakoff, Otter Tail, PGE a SDIC Power Holdings. Do režimu pozorování pak centrální banka zařadila americké NorthWestern a Portland General Electric.

Parlament rozhodl, že státní penzijní fond prodá podíly ve firmách, které odvozují více než 30 procent svých tržeb nebo aktivit z uhlí. Norský vládní fond, do něhož plynou příjmy z prodeje ropy a plynu, vlastní 1,3 procenta všech firemních akcií, které se ve světě obchodují. Na konci roku vlastnil akcie téměř 9000 firem a hodnota jím spravovaných aktiv dosahovala 900 miliard dolarů (23 bilionů Kč).

Po úterý je tak z fondu vyřazeno už celkem 69 firem kvůli uhlí, uvedla centrální banka. Dalších 13 společností je zařazeno do režimu pozorování.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme