Trump opět zakázal muslimům vstup do USA, ze sedmičky zapovězených zemí vyškrtl Irák

7. březen 2017

Donald Trump podepsal nový zákaz vstupu občanů z několika muslimských zemí do Spojených států. Jak se liší od toho prvního? ptá se server americké stanice CNBC. Z původních sedmi zemí, na něž se zákaz vztahoval, vypadl Irák. Do Ameriky dál nesmějí přicestovat Súdánci, Syřané, Íránci, Libyjci, Somálci a Jemenci. Nařízení má začít platit 16. března a nebude se týkat držitelů pracovní zelené karty a povolení k trvalému pobytu. Do země také smějí přicestovat všichni, kdo získali americké vízum do 27. ledna.

Přistěhovalectví ze šesti zemí je pozastaveno na 90 dní a program pro uprchlíky na 120 dní. Nezakazuje ale trvale vstup Syřanům jako první Trumpův exekutivní příkaz, jehož platnost zablokovaly americké soudy. I ten nový však zřejmě vyvolá polemiku a protesty. Podle Trumpa příkaz zabrání teroristickým útokům ve Spojených státech. Jeho kritikové však zdůrazňují, že je to náboženský zákaz namířený výhradně proti muslimům, který se může v boji proti terorismu vymstít, píše server CNBC.

Operace FBI jako důvod vzniku nového zákona

Vláda odůvodňuje nový zákaz dvěma operacemi FBI a vágní statistikou ministerstva spravedlnosti, dodává americký server BuzzFeed. Jeden případ se týkal somálsko-amerického studenta, který chtěl v roce 2010 umístit bombu v Portlandu v Oregonu. Sledovali ho však agenti FBI, kteří se vydávali za stoupence Al-Káidy a dali mu nefunkční nálož. V druhém případě šlo o dva Iráčany, kteří přišli do Ameriky jako uprchlíci a později byli také s přispěním FBI odsouzeni za užití výbušnin v Iráku a poskytování materiální pomoci teroristům. Ve Spojených státech žádný útok neplánovali.

Důkazů je málo

Podle bývalého agenta FBI Michaela Germana oba případy ukazují, že důkazů k ospravedlnění zákazu je málo. Trump rovněž citoval zprávu ministra spravedlnosti, podle které FBI v současnosti vyšetřuje podezření z terorismu u více než tří set osob, které přišly do Ameriky jako uprchlíci. Nejsou však údajně jen ze zakázaných šesti zemí. Podle Germana většina takových vyšetřování nevede k obvinění a navíc se někdy zahajují jen proto, aby FBI dotyčnou osobu přiměla ke spolupráci.

Nedávná zpráva, která před měsícem unikla z ministerstva pro vnitřní bezpečnost, uvádí, že se žádný občan zakázaných zemí teroristického činu v Americe nedopustil. K témuž závěru dospěla i studie washingtonského Institutu CATO, podle které je šance, že Američan zahyne při teroristickém útoku spáchaném uprchlíkem, 1:3,6 miliardy, uzavírá server BuzzFeed.

autor: gzb
Spustit audio