Neochucené mléko dostanou žáci ve školách zadarmo. Stát zaplatí 670 milionů korun

Žáci budou od příštího školního roku dostávat mléko a neochucené mléčné výrobky ve školách zdarma. Za ochucené budou rodiče připlácet. Stát dá na rozšíření programu až 670 milionů korun. V letošním školním roce stát přispěl 47 miliony korun. Suma se tak zvedne až na čtrnáctinásobek. Návrh nařízení, kterým se změny docílí, musí ještě schválit vláda, rozhodovat o ní bude ve středu. Zvýší se také podpora na školní dotované ovoce a zeleninu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

mléko, sklenice mléka, mlíko

mléko, sklenice mléka, mlíko | Foto: CC0 Public domain

Ovoce, zeleninu a výrobky z nich zatím dostávají jen děti na prvním stupni. „Jablka a banány,“ odpověděli před časem žáci pražské Základní školy Jiřího z Poděbrad na otázku, co jim nejvíce chutná.

Program s ovocem se ale rozšíří i na žáky druhého stupně základních škol, naopak se z něj vyjmou mateřské školy. V úterý o tom na tiskové konferenci informoval ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL spolu se zástupci Státního zemědělského intervenčního fondu.

Z národního rozpočtu šlo na školní dotované ovoce a zeleninu v letošním školním roce 75 milionů korun, v příštím by mělo jít až o 260 milionů korun.

Děti v evropských školách dostanou víc ovoce, zeleniny a mléka, schválili europoslanci

Číst článek

Stát by tak měl dávat dohromady na dotované potraviny do škol 930 milionů korun ročně, dalších 127,5 milionu korun by měla přispět Evropská unie. Celkem by tak mělo být v programech až 1,05 miliardy korun. Celkový současný rozpočet programů Ovoce a zelenina do škol a Mléko do škol činí 259,1 milionu.

„Snažíme se podporovat dobré stravovací návyky u dětí. Nově rozšiřujeme tu cílovou skupinu také o žáky druhých stupňů základních škol. Naší ambicí je, aby se tím také podporovala i produkce od domácích zemědělců a zpracovatelů, pokud jsou schopni garantovat dodávky po celý školní rok,“ uvedl Jurečka.

Děti už ovoce a zeleninu od českých farmářů dostávají. Pěstitelé mají totiž možnost dodávat svou produkci už přímo do škol. Předseda Ovocnářské unie České republiky Martin Ludvík už loni řekl, že to pomůže hlavně lokálním farmářům, kteří své produkty pěstují jen po určitou část roku, a také školám při vzdělávání žáků.

„Je to o tom, aby (školy) seznámily děti s tím, že ovoce se dá pěstovat u nás v České republice, že ovocné sady jsou významným krajinotvorným prvkem, o kterém se třeba zpívá i v naší hymně. Vidíme to jako investici do budoucna, do dětí, do potenciálních spotřebitelů,“ řekl Ludvík.

Kritika projektu

Program Ovoce do škol začal v roce 2010, kromě něj funguje ještě program Mléko do škol, podpora konzumace mléka ve školách začala už na konci minulého století. Uvažuje se ale o tom, že by se od letošního podzimu oba projekty spojily v jeden.

Ovoce do škol sklízí i kritiku. Někteří odpůrci projekt v minulosti označili za pouhý prostředek k likvidaci přebytků na trhu. Zpochybňovány byly také proklamované přínosy projektu.

Návrhy na změnu systému kritizuje například bývalý ministr zemědělství a současný člen poslaneckého zemědělského výboru za ODS Petr Bendl.

„Podpořit českou produkci, to určitě ano. Bude jí ale v průběhu celého roku dostatek? Nebude jenom někde a pro někoho? Bude tady opravdu dost českých jablek? Budou je vybírat ředitelé, nebo ministerstvo? Jak chtějí zařídit, aby to nevyhrávala španělská jablka?“ ptal se Bendl.

Program Mléko do škol je také kritizován, podporované produkty jako ochucená a jogurtová mléka, jogurty a smetanové krémy mají například podle iniciativy Skutečně zdravá svačina vyšší obsah cukru, než doporučuje Státním zdravotní ústav. Smetanové krémy mají i větší obsah tuků.

ČTK, Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme