Konec protestu. Hvězda NFL Kaepernick shání angažmá a slibuje: Budu znovu stát při hymně

Když se jeden z nejlépe placených hráčů amerického fotbalu Colin Kaepernick odmítl postavit při americké hymně, rozpoutal v USA téměř celonárodní diskuzi. Slyšel slova podpory i výhružky smrtí, kritizoval ho i Donald Trump. Nyní fotbalista oznámil, že svůj protest ukončí, právě v době, kdy není jasné, kde bude v příští sezoně hrát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Colin Kaepernick

Colin Kaepernick | Zdroj: Reuters

„Colin Kaepernick se rozhodl, že bude v příští sezoně při hymně stát. Rozhodl se tak na základě pozitivních změn, které v poslední době vnímá. Pořád chce upozorňovat na společenské nerovnosti, ale jinými prostředky,“ oznámil v americké televizi ESPN reportér Adam Schefter informaci, kterou získal od hráčových agentů.

Končí tak protest, který od konce srpna loňského roku rozbouřil americkou veřejnou diskuzi. Při národní hymně hráči obvykle stojí otočení k vlajce s rukou položenou na srdci. Kaepernick ale nejdřív seděl na střídačce, v dalších zápasech klečel. Vyjádřil tak podporu hnutí Black Lives Matter.

Klečením při hymně dělí společnost. Amerického fotbalisty Kaepernicka se zastala i Navrátilová

Číst článek

„Budu sedět na znamení podpory lidí, kteří jsou utlačováni. To je pro mě něco, co se musí změnit. Až se to stane a až budu mít pocit, že ta vlajka a hymna reprezentují to, co by měly a až tahle země bude reprezentovat své lidi, jak by měla, pak vstanu. Teď jsou tady ale nespravedlivě zabíjeni lidé a nikdo se z toho nezodpovídá. Policajti jsou za to, že zabíjejí lidi, posíláni na placenou dovolenou, a to prostě není správné," uvedl tehdy v prohlášení Colin Kaepernick.

Forma protestu vzbudila různé reakce. Postavili se za něj mnozí američtí váleční veteráni s tím, že přece „nebojovali kvůli nějaké písničce,“ (a mysleli hymnu), ale kvůli hodnotám, které představuje. Jiní na něj pískali, pálili jeho dresy a došlo i na výhružky smrtí.

„Je to hrozné. Možná by si měl najít jinou zemi, která by mu víc vyhovovala. Ale myslím, že se mu to nepovede,“ prohlásil tehdy ještě prezidentský kandidát Donald Trump. Končící prezident Obama se ho naopak zastal s tím, že využil své právo vyjádřit názor.

Bojovník, nebo pokrytec?

Ani ohlášené ukončení protestu nezůstalo bez negativní odezvy. Přišlo totiž v době, kdy je quaterback na odchodu z klubu San Francisco 49ers a ohlíží se po novém angažmá. Kritici 29letého rodáka z Wisconsinu osočují, že návratem k tradičnímu uctění předzápasového rituálu zvyšuje svou cenu na trhu a šanci na získání místa v některém z týmů NFL. V loňské sezoně si vydělal téměř 17 milionů dolarů.

„Je těžké nevšimnout si načasování,“ píše ve svém komentáři pro NY Daily News Ebenezer Samuel. „Chová se jako každý jiný sportovec. Bojuje o pozici, namísto aby zůstal tváří boje proti nespravedlnosti,“ dodává novinář v komentáři nazvaném „Kaepernick je pokrytec, když ukončí protest ve chvíli, kdy potřebuje práci.“

Další komentáře ale oponují, že klečení během hymny bylo jen jedním z mnoha protestů. „Rozhodně nepřestal bojovat proti nespravedlnosti tím, že přestane klečet,“ píše v komentáři The Nation a Upozorňuje, že Kaepernick se významně angažuje v boji proti rasovým nerovnostem v USA, jen v minulém roce organizacím, které proti nim bojují, věnoval přes milion dolarů.

Stále není jisté ani to, že Colin Kaepernick bude vestoje uctívat americkou hymnu i vlajku v dresu jiného týmu. Generální manažer San Francisco 49ers se nechal slyšet, že s hráčem i přes jeho plán z organizace odejít vychází skvěle a může v Kalifornii pokračovat za podmínek, které z něj před třemi lety udělaly jednoho z šesti nejlépe placených quaterbacků v NFL.

Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme