Zeman přijal na Hradě miliardáře Kellnera. Mluvili o byznysu s USA, Čínou a Ruskem

Prezident Miloš Zeman se v úterý na Pražském hradě sešel s miliardářem a majitelem PPF Petrem Kellnerem. Mluvili spolu o ekonomických vztazích s Ruskem, Čínou a Spojenými státy. Finanční skupina PPF v těchto zemích působí a Zeman je plánuje v tomto roce navštívit. O schůzce informoval na Twitteru mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman | Foto: Filip Jandourek

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček odmítl schůzku dál komentovat s tím, že tisková zpráva Hradu obsahuje veškeré důležité informace.

„Nebudu nad rámec tiskové zprávy, kterou jsme publikovali, více sdělovat,“ odpověděl na dotazy Zpravodajského webu Českého rozhlasu Ovčáček.

„Klíčové je, že prezident republiky plánuje v letošním roce navštívit dvakrát Spojené státy americké, Čínskou lidovou republiku a také Ruskou federaci. To je nová informace, kterou jsme uveřejnili,“ dodal Ovčáček.

Podle politologa Josefa Mlejnka z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy není běžné, aby se takováto schůzka oficiálně zveřejňovala.

„Pokud je to oficiálně oznámené, tak mě nenapadá jiné zdůvodnění, než je demonstrace síly,“ řekl Zpravodajskému webu Českého rozhlasu Mlejnek. Vztah Zemana s Kellnerem je podle něj, diplomaticky řečeno, vzájemně výhodná symbióza.

Kellner letěl se Zemanem do Číny

Prezident Miloš Zeman poletí koncem dubna na návštěvu USA, kam ho pozval nový americký prezident Donald Trump. V květnu by měl znovu navštívit Čínu, o plánech na jeho cestu do Ruska Hrad dosud neinformoval.

Podnikatel Petr Kellner v roce 2014 doprovázel Zemana při jeho cestě do Číny a společně s českou hlavou státu navštívil čínského prezidenta Si Ťin-pchinga.

Zeman bude v USA oceněn jako Bojovník za pravdu. 'Zřejmě za můj celoživotní vztah k Izraeli,' uvedl

Číst článek

Zeman se poté z Číny vracel letadlem pronajatým společnostmi PPF a J&T místo vládního speciálu. Volbu soukromého letadla Zeman později zdůvodnil tím, že na rozdíl od speciálu letělo bez mezipřistání, což mu umožnilo víc se prospat před slavnostním udělováním státních vyznamenání, které bylo v plánu bezprostředně po jeho návratu z Číny.

Skupina PPF působí v řadě zemí od Evropy přes Rusko, Čínu, Vietnam po Spojené státy. Investuje do řady odvětví od bankovnictví a finančních služeb, přes telekomunikace, pojišťovnictví, nemovitosti, těžbu surovin, zemědělství a maloobchodní služby až po biotechnologie. Kellner v PPF drží 98,92 procenta akcií, zbytek připadá na Ladislava Bartoníčka a Jeana-Pascala Duvieusarta.

ČTK, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme