Schůzka Zemana s Kellnerem demonstruje sílu. Jde o oboustranně výhodný vztah, říká politolog

ROZHOVOR. Oficiálně oznámená schůzka prezidenta Miloše Zemana s miliardářem a majitelem PPF Petrem Kellnerem je demonstrace síly. Zpravodajskému webu Českého rozhlasu to řekl politolog Josef Mlejnek z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Dodal také, že vztah Zemana s Kellnerem je vzájemně výhodná symbióza.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Prezident Miloš Zeman se s Petrem Kellnerem sešel jen několik dnů před tím, než oznámí, zda bude znovu kandidovat. Může to mít nějakou souvislost?

Souvislost to mít může, protože při politických návštěvách prezidenta Miloše Zemana v Číně byl Petr Kellner součástí delegace. Dokonce ho vzal zpět svým tryskáčem (letadlo měly pronajaté společnosti PPF a J&T - pozn. red.). Také při návštěvě čínského prezidenta se Kellner pohyboval v politicko-ekonomickém okolí prezidenta. Spekuluje se, že nějakým způsobem Miloši Zemanovi pomáhá. Samozřejmě si dává pozor, aby nemohl být obviněn, že mu dává přímo peníze na kampaň.

Zeman přijal na Hradě miliardáře Kellnera. Mluvili o byznysu s USA, Čínou a Ruskem

Číst článek

Překvapilo vás jejich setkání?

Přijde mi zvláštní, že se schůzka oficiálně zveřejňuje. Není to úplně běžné. Očekával bych, že pokud Miloš Zeman zvažuje kandidaturu, tak velmi pravděpodobně on sám nebo někdo z jeho okolí to bude s Kellnerem probírat. Zaráží mě ale, že Jiří Ovčáček tuto skutečnost zveřejnil a že se tak z toho stává oficiální věc.

Může to být určitá demonstrace síly vůči dalším soupeřům, potenciálním prezidentským kandidátům, když ostatní uvidí, že za Zemanem stojí bohatý a vlivný podnikatel?

Ano, může. Je to oficiální schůzka, mohou se sejít i neoficiálně. Pokud je to oficiálně oznámené, tak mě nenapadá jiné zdůvodnění, než je demonstrace síly.

Prezident oznámil, kam letos vyycestuje. Kromě Spojených států a Číny pojede také do Ruska. Finanční skupina PPF v těchto zemích působí. Může tak schůzka souviset i s plánováním zahraičních cest? Může Kellner opět prezidenta doprovázet?

Může to tak být. Vztah Zemana s Kellnerem je, diplomaticky řečeno, vzájemně výhodná symbióza. Otázkou je, kdo z toho těží víc, o tom bych ale nechtěl spekulovat. Pokud jde o vztah k Číně, tak Petr Kellner už dříve byl v ekonomickém okolí prezidenta, takže bonusem pro něj může být, že se díky prezidentovi dostane k politicko-ekonomickým kruhům a může lépe dojednat nějaké obchody.

U Číňanů a Rusů je byznys daleko více spojený s politikou. Podnikatel s takovouto státní politickou podporou může být v čínských nebo ruských očích věrohodnější a žádanější partner. Pokud jde o Spojené státy, tak to těžko říct.

Kristýna Guryčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme