Basketbalistky Sparty i Kralup byly vyloučeny ze soutěže, mohou se odvolat

Disciplinární komise České basketbalové federace na svém zasedání rozhodla o potrestání aktérek zápasu 1. ligy žen mezi Juniorem Kralupy a BA Sparta. Oba týmy byly vyloučeny ze soutěže, ale mohou se odvolat a společné čtvrtfinále zřejmě odehrají. Trest Radiožurnálu potvrdil generální sekretář ČBF Martin Peterka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Basketbalistky Kralup

Basketbalistky Kralup | Foto: Junior Kralupy

„Disciplinární komise včera vyloučila obě družstva ze soutěže pro letošní ročník, dále zastavila výkony funkce oběma trenérům na dobu dvou měsíců nepodmíněně a hráčky, které se účastnily neetického jednání, potrestala zákazem činnosti na jedno utkání nepodmíněně,“ popsal závěr Disciplinární komise generální sekretář ČBF Michal Konečný.

Vlastní koše, schválně neproměněné šestky. Basketbalová disciplinárka řeší zvláštní konec ženského zápasu

Číst článek

Oba kluby i hráčky dostaly peněžitou pokutu, „Je tam výše tisíc korun, protože hlavním postihem by mělo být vyloučení ze soutěže," vysvětlil Českému rozhlasu generální sekretář ČBF Martin Peterka. Počínání rozhodčích se jednání disciplinární komise netýkalo.

Tím však celý případ nekončí. „Podle včerejšího jednání předpokládám, že se všechny dotčené strany odvolají. Pokud se tak stane, přijde na řadu jednání u našeho odvolacího orgánu,“ popisuje další postup Konečný.

Pikantní je, že obě družstva se mají znovu utkat ve čtvrtfinále soutěže. Případné odvolání by mělo odkladný účinek, takže až do rozhodnutí odvolacího orgánu by tresty byly odloženy a k rozehrání čtvrtfinálové série by došlo.

Zápas skončil výsledkem 63:62 pro domácí tým. Jenže v závěru utkání došlo u obou celků k chování, které je v rozporu s etickými pravidly basketbalu a fair play. Ve vystupování obou celků bylo prokazatelně několik faktorů, které ukazovaly na to, že ani jeden z nich nechce utkání z různých důvodů vyhrát.

Ještě za stavu 61:56 ve čtvrté čtvrtině se hráčky Kralup snažily útočit na správnou stranu. Pak se ale Spartě podařilo snížit 61:60 a začala zmatená koncovka. Hráčky obou týmů útočily na vlastní koše, zbytečně faulovaly, ale nabízené trestné hody až komicky zahazovaly.

„Potřebovaly jsme vyhrát o devět bodů, abychom šli z lepšího místa do play-off. Chtěly jsme tedy zápas uhrát na plichtu, aby se prodlužovalo a my jsme měly šanci to znovu rozehrát. Nám nepomohla výhra o bod. Potřebovaly jsme o devět,“ ‚vysvětlila‘ situaci serveru iSport.cz Radana Hniličková z realizačního týmu Kralup.

Záznam zápasu Kralupy - Sparta. Podivný závěr začíná v čase 1:34:00:

O WEBU

VM Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme