Nejvyšší soud vyloučil z projednávání kauzy Kramný čtyři soudce. Chce tak zamezit pochybnostem

Z projednávání kauzy Petra Kramného jsou u Nejvyššího soudu vyloučeni čtyři soudci, kromě celého šestého senátu i Michal Mikláš ze sedmého senátu. ČTK to zjistila ze starších usnesení aktuálně publikovaných v soudní databázi. Prvotní příčinou je to, že se soudce Vladimír Veselý loni při obědě setkal se znalcem, který se podílel na revizní analýze v Kramného kauze. Mimoděk si tehdy vyslechl jeho náhled na případ.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krajský soud v Ostravě rozhodl, že Petr Kramný, obžalovaný z vraždy své ženy a dcery, zůstává ve vazbě

Krajský soud v Ostravě rozhodl, že Petr Kramný, obžalovaný z vraždy své ženy a dcery, zůstává ve vazbě | Foto: Martin Knitl | Zdroj: Český rozhlas

Kramný si ve vězení odpykává 28 let. Podle pravomocného verdiktu v roce 2013 na dovolené v Egyptě zavraždil elektrickým proudem svou manželku a dceru. Vinu popírá. Dovolání je aktuálně přiděleno sedmému senátu, podle databáze InfoSoud zatím rozhodnutí Nejvyššího soudu nepadlo.

Veselý na svou možnou podjatost sám loni upozornil a šestý senát pak rozhodl o jeho vyloučení z kauzy.

Kramného obhajoba pak navrhla ještě vyloučení soudců Iva Kouřila a Jana Engelmanna ze šestého senátu plus soudce Mikláše ze sedmého senátu. Při projednávání Veselého podjatosti se totiž také oni rámcově seznámili s informacemi, které dostal od znalce.

Podle Nejvyššího soudu je skutečně nutné odstranit veškeré pochybnosti o nestrannosti a zabránit „dominovému efektu", který by mohl vést k dalším námitkám.

Důvod pro vyloučení

I když zbývající členové šestého senátu nepřišli do osobního kontaktu se znalcem, nastává důvod pro jejich vyloučení, neboť podle soudu „zřejmě není jak rozptýlit pochybnosti".

Z usnesení také plyne, proč se Veselý se znalcem Františkem Vorlem setkal. Loni byl pověřen zpracováním stanoviska Nejvyššího soudu k návrhu zákona o znalcích.

Soud potrestal Kramného 28 lety vězení za vraždu manželky a dcery

Číst článek

S Vorlem konzultoval otázku, jak v obecné rovině zabezpečit nezbytnou odbornou úroveň posudků, při podobné příležitosti se s ním setkal už v minulosti. Diskuse se loni stočila i na sledovanou kauzu. Veselý zpětně považuje za své pochybení, že to připustil.

Podle egyptských úřadů šestatřicetiletá žena a osmiletá dívka zemřely na následky dehydratace nebo otravy.

Po převozu těl čeští znalci došli k závěru, že oběti zemřely po zásahu elektrickým proudem. Potvrdil to i revizní znalecký posudek. Expertizy jsou opakovaně terčem kritiky obhajoby, za Kramného práva se zasazuje také spolek Šalamoun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme