Američtí republikáni začali cupovat na kusy vlastní návrh nové zdravotní reformy

8. březen 2017

Pouhých 24 hodin poté, co spatřil světlo světa republikánský návrh na zrušení zdravotnické reformy amerického exprezidenta Obamy, pustilo se do něj konzervativní křídlo strany. „Návrh, který ruší všeobecnou povinnost mít zdravotní pojištění, podle nich v některých bodech zachází příliš daleko, a jinde naopak není dost radikální,“ píše server BBC. Republikánský předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan prohlásil, že legislativní úprava nejspíš dorazí do Senátu „ve stavu klinické smrti“.

Nová předloha si v médiích vysloužila přezdívku Obamacare 2.0, protože ponechává v platnosti některé klíčové body předchozího zákona. Týká se to hlavně povinnosti zdravotních pojišťoven krýt náklady na léčbu lidí, kteří už dříve trpěli nějakým onemocněním. Platit má nadále i ustanovení, které umožní mladým do 26 let pojistit se spolu se svými rodiči. Zatímco Obamův zákon poskytl zdravotní pojištění dvaceti milionům dosud nepojištěných Američanů, nová úprava má tento počet opět zredukovat. „Přesné číslo a náklady se ale dozvíme zhruba až za týden,“ píše server BBC.

Destrukce je jen polovina úkolu

Jak v analýze uvádí washingtonský zpravodaj BBC Anthony Zurcher, republikáni v Kongresu posledních sedm let slibovali, že Obamovu zdravotní reformu „roztrhají na kusy“, jakmile k tomu dostanou příležitost. „Tu teď mají. Jenomže destrukce je jen polovina úkolu. Kongresmani musejí přijít s návrhem, který bude dostatečně tvrdý, aby uspokojil konzervativní křídlo a znamenal skutečný rozchod s Obamacare. Je tu ale i umírněné křídlo, které zneklidňuje, že také republikánští voliči přijdou o laciné benefity. Výsledkem těchto tenzí je návrh zákona, který se v Kongresu momentálně nelíbí vůbec nikomu,“ píše Zurcher v analýze pro BBC.

Americký Kongres

Demokratům za těchto okolností stačí držet spolu. A nebude ani těžké nalézt pár rebelů z opačné strany politického spektra. S jejich pomocí zákon v Senátu definitivně potopí. Podle BBC stačí najít jen dva nespokojence. „Mám-li to vyjádřit obrazně, nahradit Obamacare novým zákonem je obtížné zhruba stejně jako dát v basketbalu koš z poloviny hřiště - ovšem z jedoucího auta a se zavázanými očima,“ píše dnes s nadsázkou Zurcher.

Obavy o budoucnost strany

Republikáni sice kontrolují obě komory Kongresu i Bílý dům, ale tady jim to není nic platné. Obamův zákon je ve spoustě států unie populární, republikánské bašty nevyjímaje. Republikáni se podle BBC dostali do situace, kdy musejí se zdravotnictvím něco udělat. Pasivita by příští rok mohla vést k revoltě stranické základny, a hodně kongresmanů by mohlo ve volbách přijít o práci. Strana se ovšem shodne jen na tom, co nechce. Když ale přijde na představy o nové legislativě, veškerá soudržnost bere za své. Jistě, je tu pár horkých hlav, které chtějí Obamacare zničit za každou cenu a až pak se rozhlížet, co dál. Pro většinu republikánů ale není zrušení Obamovy reformy řešením, ale jen začátkem. A to nejtěžší je teprve čeká,“ píše Zurcher.

Prezident Donald Trump v první reakci návrh označil za „nádherný“. Vzápětí se ale opravil a dodal, že je to jen první krok a začátek debat o hlubší reformě. „Republikánské frakce v Kongresu se každopádně na překrásném návrhu ani za mák neshodnou. Brzy může skončit v troskách,“ uzavírá washingtonský zpravodaj BBC Anthony Zurcher.

autor: rma
Spustit audio